Bøger / faglitteratur

Zen æstetik


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. juli 2017

af

af

Merete Trap

d. 13. juli 2017

Med fokus på den japanske zen-kulturs spirituelle æstetik, tages læseren med på en lærerig rejse. Henvender sig primært til Japan-studerende, kunsthåndværkere og arkitekter, men kan også læses af alment Japan-interesserede med mod på emnet.

I elleve kapitler inddrages læseren i zen-æstetikken. Kapitlerne har overskrifter som fx "Det tomme rums skønhed", "Wabi æstetikkens udviklingshistorie" og "Shibui er skønhedens målestok". I bogens midte er 16 billeder, som illustrerer zen-æstetikkens kvaliteter. Bagerst i bogen er appendix og litteraturhenvisninger. Forfatteren Tim Pallis er dansk zenmester.

Dette er en velskrevet og grundig gennemgang af zen-æstetikken, som kommer godt omkring mange aspekter af emnet. Både te-kulturen, begrebsforståelser, de japanske haver, kunsthåndværk m.m. forklares og analyseres. Udgivelsen kan virke kompliceret på den almene læser, og selv om der ikke er tale om en lærebog eller videnskabelig afhandling, kræver bogen en del af sin læser. Det er tydeligt at forfatteren er overordentligt grundigt inde i sit emne, og det er kræs for den rette læser.

Det er meget begrænset, hvad der på dansk er skrevet om den japanske zen-kulturs spirituelle æstetik, og derfor udfylder denne bog et hul. Japanske haverZen har fokus på haver, mens Zen har fokus på zen-princippeerne i forhold til boligindretning og livsstilDet er meget begrænset, hvad der på dansk er skrevet om den japanske zen-kulturs spirituelle æstetik, og derfor udfylder denne bog et hul. Japanske haver har fokus på haver, mens har fokus på zen-princippeerne i forhold til boligindretning og livsstil.Informationer og udgaver