Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Zigge med z


Beskrivelse


Zigge er næsten 6 år. Han kan allerede læse og ved alt om insekter. Men mor vil ikke have haletusser på værelset. Zigge er lidt bange af sig og besvimer når han ser blod. Det gør hans lillebror Bertil ikke, selvom han har klippet sig i næsen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. aug. 2001

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 23. aug. 2001

Romanen er en sød og sjov historie om 5-årige Sigvard - Sigge mellem venner - og hans i og for sig helt almindelige nutidsliv med og far og mor og en lidt vild lillebror i en boligblok i en svensk forstad og under besøg hos morforældrene på landet. Men det almindelige er her skildret med en varm solidarisk sans for det enestående og både dramatiske og eventyrlige i små hverdagshændelser, så det bliver medrivende og spændende at følge den vakse og vågne, men ikke alt for modige Sigge, der er mere optaget af biller og andet kryb - og af ord og bogstaver - end af fodbold og vilde lege. Historien er mest til oplæsning omkring skolestarten, hvor den vil både lune og underholde og hvor den kan være afsæt til samtaler om egne tilsvarende små, skæve oplevelser i den alder hvor det ikke altid er nemt at få sproget til at passe med den verden, det skal strukturere. Teksten er åbent sat med ret store typer og hyppige liniebrud. Den er kvikt fortalt med mange replikker og kan evt. selvlæses fra omkr. 3. klasse. Hvert kapitel indledes med en s/h vignet som en sprælsk appetitvækker. Historien strækker sig over et par måneder op til den 6-års fødselsdag, hvor forældrenes gave til Sigge er en ministeriel tilladelse til at stave Sigvard med Z.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. aug. 2001

af

af

Else Lerche

d. 23. aug. 2001

At den svenske forfatter Inger Lindahl, der er ny på det danske bogmarked, har en fin indføling med børns verden, viser hun i denne herlige højtlæsningsbog, skrevet i et mundret, levende sprog. Hun holder sig til den seksåriges nære hverdag, har blik for de små forunderlige ting og den alders tanker og oplevelser af verden. Hun gør det neddæmpet, med humor og et glimt i øjet. Personerne, både voksne og børn, og miljøet er troværdigt og levende beskrevet. Ikke mindst Sigvard, kaldet Sigge, næsten 6 år. Han er en klog, lidt frygtsom dreng. Han kan allerede læse, går lidenskabeligt op i småkryb og elsker formen på bogstaver, ikke mindst Z som han samler på, derfor Zigge. Han er bange for blod og højder. Hans bror Bertil, 3 år, er til gengæld lidt af en bulderbasse. Josef, hans bedste ven, er vild med at spille fodbold, så Zigge føler sig presset til også at spille, og så er han forelsket i Deriya. Alt dette og mere til giver mange dejlige læseoplevelser bogen igennem. Børn fra 6 år vil tage Zigge til sig, og den livlige forside skal nok fange øjet. Hvert kapitel indledes med en s/h tegning. Stregen er lidt grov, og den rammer tonen i bogen fint. Teksten er sat i en åben, lidt stor sats.