Bøger / skønlitteratur / digte

Farfedt


Beskrivelse


Er du til litteraturterapi, så læs disse gribende underklassedigte om en ung mands vrede og sorg over aldrig at have kendt sin far.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. maj 2022

af

af

Thomas Olesen

d. 27. maj 2022

Er du til litteraturterapi, så læs disse gribende underklassedigte om en ung mands vrede og sorg over aldrig at have kendt sin far.

Knækprosa om en ung, arbejdsløs mand, der fortæller om sit liv i Vordingborgs underklasse. Han er født med en talefejl og er ordblind, hvilket teksten mimer med stavefejl. Han har aldrig kendt sin far, men har siden barndommen opfundet fortællinger om farens fravær. Den unge mand deltager i et kursus i at skrive jobansøgninger: "Kommunen sender mig til 1 kursus (…) underviseren kommer over / siger at jeg må hilse min far / han har undervist ham flere gange / og ka se på mit efternavn / og øjen at jeg må være hans søn". Ud over at blive mødt med andres fortællinger om faren fører kurset ad omveje fører til, at han skriver "Farfedt" om den fraværende far. Inklusiv fotos.

Teksten flyder over med (meta)mening, vrede og sorg tilsat billeder fra underklassen. Som læser gribes man af tekstens modstridende energier: Skriften føles bydende nødvendig, idet den udspringer af mandens behov for at lære sin far at kende, men samtidig bremsende: "at jeg ka ik kom videre / at jeg fremkalder dig far jo mer jeg skriver på de her / tekster / at jeg har fundet 1 kraft der gør det / at jeg vil se halvdelen a / det ansigt jeg ik har set / nuuuuuuuuuu".

Der er mange referencer til popmusik, fx Thomas Helmig, og digtere som Ola Julén, Rasmus Halling Nielsen m.fl. For mere poesi om fraværende forældre se Bjørn Rasmussens Ming.


litteratursiden.dk

d. 20. feb. 2023

af

af

Frederik Schøler

d. 20. feb. 2023

Jonas Reppels prekariat-digte er en både rørende og anstrengende knækprosa-oplevelse af fattig ensomhed, svigt og frustrerende uformåenhed. 'Farfedt' handler om en ung kontanthjælpsmodtagers liv og om...



Informationer og udgaver