Bøger / faglitteratur til børn / håndbøger

Giftige planter og dyr


Beskrivelse


Giftige planter i naturen, i haverne og i vindueskarmen. Giftige spindlere, insekter, padder og slanger. Giftige planter og dyr i havet. For hver plante- eller dyreart fortælles om kendetegn, forekomst i Danmark, giftens virkning, forgiftningssymptomer og førstehjælp. Med farvefotos af hver art.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Steen Agger (skole)

d. 18. dec. 2018

Der findes ubehagelige og endda farlige dyr i Danmark. Der er ligeledes masser af giftige planter - ikke kun i naturen, men også i haver, parker og i vindueskarme. Her kommer en bog, somfortæller om disse emner - dog minus svampe. I modsætning til f.eks. Tyler: Leksikon i naturmedicin ( 1989), Borchorst: Urter og urtemedicin ( 1991 ), samt den lidt ældre Lindemark: Vore giftigeblomsterplanter (1978), er den forsynet med en række gode farvefotografier, som gør hurtig bestemmelse lettere. Bogen kan give nyttig viden til forældre, pædagoger, lærere og læger. For hverplante- eller dyreart fortælles om kendetegn, forekomst, giftindhold, giftens virkning, forgiftningssymptomer, førstehjælp og terapi. Bagest er der en fotooversigt med både giftige og spiseligefrugter. Billederne er arrangeret, så de, der minder om hinanden, kan sammenlignes. Derer også en liste over ugiftige haveplanter, som kan være nyttig i forbindelse med f.eks. beplantninger vedbørneinstitutioner. Til sidst findestelefonnumre til giftinformationscentraler, litteraturliste og stikordsregister. I teksten bruges mange medicinske fagudtryk, som dog heldigvis er forklaret ien ordliste bag i bogen, men bogen er for vanskelig at læse for skolebibliotekets lånere.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren Møller

d. 18. dec. 2018

Først lidt om behandling af forgiftninger. Så følger hoveddelen, som er en gennemgang af ca. 80 planter, både vilde planter, haveplanter og stueplanter samt ca. 40 arter dyr, især insekter ogkrybdyr. Alle kan de have uheldige virkninger på mennesker, hvis de spises, berøres eller man bliver bidt eller stukket. Hver art vises i et tydeligt farvefoto. Dets udseende og forekomst beskrivesog dets gift, virkning, førstehjælp og lægelig behandling. Artsudvalget er europæisk. Til sidst er der en gennemgang af frugter og bær, som kan forveksles. De er i farvebilleder opstillet side omside. Og der er en liste med ideer til beplantning af haven med ugiftige arter. En liste forklarer medicinske udtryk, som er brugt i bogen, dog ikke nær dem alle. Litteraturliste og artsregister.Der findes flere lignende bøger, bl.a. Torben Langer: Giftige planter, 1987, med ca. 200 arter og samme forfatters Giftige dyr fra 1986. Den første findes også som et bind af Lademanns Lægeleksikonog Lademanns Have-og Planteleksikon og dens sidste som et bind af Lademanns Lægeleksikon. Fra 1993 er der Hugo Mikkelsen: Børn og Giftplanter med et mindre artsudvalg end herværende bog.


Berlingske tidende

d. 23. juni 1993

af

af

lott

d. 23. juni 1993


Ugeskrift for læger

Årg. 155, nr. 34 (1993)

af

af

Karsten Jensen

Årg. 155, nr. 34 (1993)


Haven

Årg. 93, nr. 10 (1993)

af

af

Else Karlog

Årg. 93, nr. 10 (1993)



Informationer og udgaver