Bøger / faglitteratur til børn

Redekasser til havens fugle og lidt om vore almindeligste hulrugere


Beskrivelse


Om almindelige hulrugende fugle, deres udseende og livsbetingelser, beskrivelse af forskellige redekasser og typer på fodringsarrangementer.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Knud Weile

d. 18. dec. 2018

Rolf Schützes bog udkom første gang i 1968. Denne udgave er et genoptryk af den gamle, men er forøget med 30 sider, der er anvendt til et par nye fuglekassemodeller samt et afsnit omfoderpladser. Bogen falder i 3 dele: først en kort beskrivelse af de almindeligste hulrugende danske fugle med s/h foto af hver art; hovedafsnittet med konstruktionstegninger til 11 typerfuglekasser; til sidst et afsnit med tegninger af foderbrætter og foderautomater. Tegningerne er til kasser og foderpladser i fornemste håndværksmæssig udførelse. På én nær skal de laves afbrædder, og såvel konstruktion som udskæringsplan vises i detaljer - men der kræves et godt kendskab til træsløjd og øvelse i læsning af tegninger og arbejdsinstruk-tioner, så bogen henvender sigførst og fremmest til de helt store børn og voksne. Vi har mange bøger på bibliotekerne, der bedre formidler begejstring for »fuglekassesagen«, og som giver anvisninger på mere simple fuglekasser.Nærværende bog bør dog findes i allevoksenafdelinger og i et enkelt eksemplar i børneafdelingerne på grund af de fremragende arbejdstegninger. Bevar evt. den gamle udgave på magasin som reserve.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

C. E. Hald (skole)

d. 18. dec. 2018

Titlen stammer fra titelbladet og er identisk med 1. udgaves (fra 1968), mens ryg- og forsidetitel på denne 2. udvidede udg. (1984) lyder: Redekasser og foderbrætter til havens fugle.Ændringen består i 3 nye redekasser (med aftageligt loft - til stære, musvitter m.fl., og mejser), 2 nye foderbrætter og 3 foderautomater. Resten af bogen er genoptryk af 1. udg. Oplysningerne omvore hulrugende fugle er kort og kan findes mere detaljeret andre steder; men de er dækkende for udseende og levevis. Fotografierne er i s/hv. Fordelene er, at omtalen står i samme bog, som viser,hvordan vi mennesker med få midler kan hjælpe mange af de hulrugere, vi har gjort hjemløse. Hver af de 20 modeller er vist med fotos, med projektionstegning og rumlige tegninger. Ingen er målsat;men til hver er der en udnytningsplan med mål i mm samt en arbejdsvejledning, der er kort, men ret effektiv. Den kan bruges direkte af elever i sløjd, hvor de yngste dog skal have hjælp.Flyvehullernes størrelse omtales s.24/25 og gentages kun, hvis modellen kan bruges af flere fugletyper. Bogen er stadig særdeles relevant i skolebiblioteket, til udstationering i fagbiblioteker(biologi/sløjd) og/eller basissamling.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

E. Reimann-Petersen

d. 19. dec. 2018

Redekasser søges af de såkaldte hulrugende fugle. Det er dem, der normalt som yngleplads foretrækker de naturlige huller og sprækker, som gamle, vildtvoksende træer er så rige på. Men jo mere skove og parker kommer under kultur, des færre naturlige redepladser bliver der for hul-rugerne. Derfor har de hjælp behov i form af redekasser, indrettede på en sådan måde og anbragt i sådanne omgivelser, at fuglene kan føle sig trygge ved at benytte dem. Med dette for øje lader bogen først og fremmest læseren stifte bekendtskab med hver enkelt af vore almindelige hulrugere, deres levevis og biotoper, og knytter dertil en række forslag til redekasser i forskellig udformning og til et foderbræt med detaljerede arbejdstegninger, arbejdsgange og udnyttelsesplaner for materialet. Især på grund af dette afsnit, hvis indhold næppe findes bedre bearbejdet, mere overskueligt eller idérigt andre steder, vil bogen være velegnet til udlån både til voksne og børn, og den kan udmærket tages ibetragtning til anskaffelse til sløjdlokalets fagbibliotek.


Jyllands-posten

d. 16. mar. 1984

af

af

Silvanus

d. 16. mar. 1984


Berlingske tidende

d. 25. mar. 1984

af

af

Ove Christensen

d. 25. mar. 1984


Aktuelt

d. 9. apr. 1984

af

af

Sv. J.

d. 9. apr. 1984


Politiken

d. 13. nov. 1968

af

af

Gudrun Matthiesen

d. 13. nov. 1968