I 1941 deporteres familien Rachlin fra Litauen til det kolde og mørke Sibirien. Gennem 16 år bevarer de håbet om en dag at få deres liv tilbage og vende Sovjetstaten ryggen. En stærk og vedkommende historie til alle historieinteresserede biografilæsere.
Med et nyt forord af Samuel Rachlin genudgives Israel og Rachel Rachlins fortælling om landsforvisningen til Stalins Gulagrige. Kort tid før Tysklands angreb på Sovjetunionen, bliver familien mod deres vilje fragtet i kreaturvogne til Sibirien. I tilbageblik fortæller de om 16 hårde år fyldt med strabadser og angst, men også om varme i mødet med lokalbefolkningen og troen om en dag at undslippe fangenskabet. Bagerst i bogen er flere oversatte dokumenter, der viser Sovjetstatens udførlige plan for deportation af Litauerne. Også familien Rachlins kommunikation med de sovjetiske myndigheder er oversat og gengivet.
Med krigen i Ukraine er familien Rachlins barske historie igen blevet aktuel. Nye generationer af læsere har nu muligheden for at læse et vidnesbyrd om nogle af de grusomheder, som Stalinregimet udsatte dets borgere for. Med visningen af de historiske dokumenter er det både en velskrevet historie og en dokumentation af Sovjetsstatens forbrydelser fortalt af en uskyldig familie.
Efter førsteudgaven i 1982 kom en ny udgave med et længere forord i 2012: 16 år i SibirienFrihedens port. Ole Sohn har også skrevet om Stalintidens rædsler set fra en dansk vinkel. Bl.a. i Frihedens portEfter førsteudgaven i 1982 kom en ny udgave med et længere forord i 2012: 16 år i Sibirien. Ole Sohn har også skrevet om Stalintidens rædsler set fra en dansk vinkel. Bl.a. i .