Books / nonfiction

1772 "Selskabet" - barn af oplysningstiden


Description


Følg med tilbage i danmarkshistorien til år 1772, hvor Struense bliver et hoved kortere og det banebrydende medicinske selskab Det Medicinske Selskab bliver stiftet og "født" som et barn af oplysningstiden. Til læsere med interesse for historie - særligt medicin- og kulturhistorie.

Reviews (5)


The libraries' assessment

d. 30. Sep. 2022

By

By

Carsten Güllich-Nørby

d. 30. Sep. 2022

Følg med tilbage i danmarkshistorien til år 1772, hvor Struense bliver et hoved kortere og det banebrydende medicinske selskab "Det Medicinske Selskab" bliver stiftet og "født" som et barn af oplysningstiden. Til læsere med interesse for historie - særligt medicin- og kulturhistorie.

1772 blev et dramatisk år i Danmark. I årene forinden har den psykisk syge kong Christian 7. mistet magten til sin tyske livlæge Johann Friedrich Struense, som laver reformer i den syge konges navn sammen med sin elskerinde, dronning Caroline Mathilde. Begge sættes i arrest ved statskuppet i 1772, og Struense bliver halshugget på Øster Fælled bevidnet af en stor menneskemængde. Danmark og ikke mindst København er dengang præget af optøjer og folkelig uro. I denne verden af tumult og frihedstanker mødes en gruppe læger i efteråret 1772 og stifter Det Medicinske Selskab i København. Et selskab, som stadig findes. Bogen fortæller om stiftelsen, om et samfund i opbrud og om den "Oplysningstid som var selve forudsætningen". Klaus Larsen er journalist og forfatter og har fx også skrevet Den blege rytter.

Flot og fascinerende historisk værk, som med sin velskrevne tekst og rige illustrationer formidler et stykke spændende og vigtig Danmarkshistorie. Det er både underholdende, informativt og selvfølgelig oplysende.

Om oplysningstiden findes fx også Oplysningens verdenVe og velfærd. Om medicinens historie fx Ve og velfærdOm oplysningstiden findes fx også Oplysningens verden. Om medicinens historie fx .


Ugeskrift for læger [online]

d. 7. Nov. 2022

By

By

Gerda Bonderup

d. 7. Nov. 2022


Sygeplejersken

Årg. 122, nr. 14 (2022)

By

By

Maj Siercke

Årg. 122, nr. 14 (2022)


Weekendavisen

d. 7. Oct. 2022

By

By

Ulrik Langen

d. 7. Oct. 2022