Bogen om Danmark og Norge i begyndelsen af det 19. århundrede er både for faghistorikere, og for dem der læser historie af lyst og interesse. Oplagt til opgaveskrivning også for ungdomsuddannelserne.
Bogen giver en samlet fremstilling af Danmark og Norges historie i begyndelsen af 1800-tallet indtil 1814, hvor Norge blev løsrevet fra Danmark, som det havde hørt sammen med i over 400 år. Efter en lang fredelig periode i slutningen af 1700-tallet blev begyndelsen på de nye århundrede en anderledes dramatisk nedtur. Slaget på Reden i 1801, Københavns bombardement i 1807, involveringen i Napoleonskrigene, statsbankerotten i 1813 og Norges afståelse til Sverige efter Kielerfreden efterlod landet som en lille og fattig småstat. Værket giver en bred beskrivelse af politik, samfund, økonomi i de to lande og lægger også vægt på de særlige kulturelle forbindelser, der også i dag er identitetsskabende. Den tospaltede tekst og de mange illustrationer gør bogen let at læse. M. Nordhagen Ottosen er norsk historiker og R. Glenthøj er dansk historiker med flere bøger bag sig.
R. Glenthøj: Skilsmissen er et mere akademisk værk om dansk og norsk identitet om 1814. 1814 - spillet om Danmark og Norge er et udstillingskatalog med forskellige artikler om 200-års jubilæet.
Danmarks afståelse af Norge i 1814 var en skelsættende begivenhed. Bogen har alle de kvaliteter, der kendetegner fornem formidling af historien: viden, engagement og overblik skrevet både spændende og underholdende.