Books / nonfiction

19. september : da politiet blev taget


Description


Historien om 2000 danske betjentes tilfangetagelse 19. september 1944. Med afsæt i arkivalier, øjenvidneskildringer og især interviews med politifolk beskrives mest udførligt begivenhederne i København, hvorefter der redegøres for aktionerne i Jylland og på øerne.

Reviews (3)


The libraries' assessment

d. 6. Oct. 2014

By

By

Thomas Ry Andersen

d. 6. Oct. 2014

Lettilgængelig og spændende beretning om d. 19. september 1944, den skelsættende og dramatiske dag, hvor tyskerne nedlagde det danske politi. Til lystlæsere af bøger om besættelsestiden.

Bøgh er tidligere kriminalassistent og forfatter til en række bøger om 2. verdenskrig. Den 19. september kl. 11 igangsatte tyskerne den blodige "Aktion Möwe", der satte det danske politi ud af spillet. Med afsæt i arkivalier, øjenvidneskildringer og især interviews med politifolk beskrives mest udførligt begivenhederne i København, hvorefter der redegøres for aktionerne i Jylland og på øerne. Der var stor forskel på, hvor hårdhændet tyskerne gik frem. Nogle politifolk blev uden advarsel skudt, enkelte undslap, mens størstedelen, ca. 2000, blev deporteret til tyske koncentrationslejre. Illustreret med sort-hvide fotos. Med 3 appendikser om de tyske forholdsregler, de officielle protester og en liste over omkomne politifolk i tyske kz-lejre.

En velfortalt beretning, hvor spændingen bevares hele vejen igennem. Sammenholdt med de meget interessante fotos fornemmer man næsten, hvordan det chokerende og faretruende "Hände hoch!" har genlydt på politistationerne.

I forhold til Da politiet blev taget fra 2004, der er skrevet sammen med Palle Bruus Jensen, er der redigeret i enkelte afsnit og overskrifter, og en kort prolog om "Citronen" er fx tilføjet, hvilket alt i alt styrker fremstillingen.


Politiken

d. 19. Sep. 2014

By

By

Hans Hertel

d. 19. Sep. 2014


Jyllands-posten

d. 7. Oct. 2014

By

By

Gerhardt Eriksen

d. 7. Oct. 2014