Der er stor interesse for Berlin under nazismen, og derfor kan der komme større interesse for denne roman fra 1947, end vi ellers oplever ved klassikere. Romanen er blevet bestseller i udlandet.
Alene i Berlin fortæller om ægteparret Quangel i de første år af 2. verdenskrig. Deres søn falder ved fronten, og det gør dem kritiske over for regimet. De begynder at skrive postkort imod nazismen og krigen og distribuerer dem i Berlin. Deres stille modstand koster dem livet, og dermed bliver bogen en fortælling om store små mennesker og om moralsk integritet, men også om plattenslagere, medløbere og bange mennesker i et magtgalt samfund. Alle samfundets små er skildret med forståelse og humor, mens tonen er barsk i forhold til den korrumperende magt. Samtidig er et gennemgående tema den ensomhed, som valget af integritet fører med sig. Romanen er let læst, levende og nutidig i sproget. Hans Fallada (1893-1947) skrev romanen på næsten 700 sider i løbet af kun en måned og døde kort tid efter. På dansk er han bedst kendt for Lille mand - hvad nu?, 1933.
Romanen udkom i 1947 på det kommunistiske forlag Aufbau i en redigeret, politisk korrekt version. I 2011 udgav forlaget en uforkortet, ucensureret udgave, som ligger til grund for den danske oversættelse.
Falladas sidste roman i uforkortet udgave. Ikke tidligere udkommet på dansk. Den bærer præg af hastværk og er derfor ikke den helt store litteratur men alligevel en god, læseværdig roman. Bestseller i udlandet i de seneste år.