Bogen er et opråb til politikere, beslutningstagere indenfor sundhedssystemet og alle samfundsinteresserede om at kigge kritisk på vores prioriteringer, når det gælder sundhedsvæsenet.
Bogen er skrevet af en række fremtrædende fagfolk indenfor sundhedsvæsenet, der hver fra deres perspektiv dokumenterer, hvordan vores sundhedsvæsen er blevet udhulet og ikke er nær så velfungerende, som vi og vore politikere gerne vil bryste os af. Patienterne er blevet til objekter, der skal ekspederes efter sindrige systemer, med ventetid (og lang sygemelding, ja tilmed dødsfald) til følge. Mens de tekniske muligheder har udviklet sig, har lægen fjernet sig fra patienten. Den praktiserende læges vigtigste værktøj er kuglepennen, med hvilken han skriver henvisninger til rette speciallæge. Speciallægen kan alene tage sig af sit afgrænsede område. Antologiens skribenter er folk med lang tids erfaring, der har set udviklingen over år. Deres stemmer er vægtige, og bogen bør give anledning til, at væsenet får et eftersyn på flere niveauer.
Andre nyere bøger, der sætter sundhedsvæsenet under kritisk debat er: Den tunge ende : sandheden om ulighederne og uretfærdighederne i den danske sundhed, 2008 og Skammekrogen : debatbog om medicinske patienter, 2009.
Debatbog, der over en bred kam sætter vores måde at indrette sundhedsvæsenet under kritisk lup. Idet jeg håber, den vil opfylde sit formål og vække til debat, mener jeg, den bør være tilgængelig i større folkebiblioteker.