Om ministres og embedsmænds roller og pligter i offentlig forvaltning set i lyset af forskellige skandalesager. Henvender sig til alle med interesse for offentlig forvaltning, alment samfundsinteresserede og studerende.
Medierne har igennem de seneste år skrevet om en række skandalesager som fx Helle Thornings skattesag og om de statsløse palæstinensere. Fælles for dem er, at ansvaret er forduftet. På baggrund af en gennemgang af flere sager forsøger forfatterne at afdække det danske regeringssystem og embedsmandens rolle og mulige tilpasninger til aktuelle demokratiske og retsstatslige forestillinger. Bogen gennemgår endvidere principper for ministres ansvar og embedsmandsværkets ansvar og pligter samt peger på hvilke demokratiske dilemmaer der eksisterer, og hvilke ideer der kunne være til systemforbedringer.
Professor emeritus Tim Knudsen og lektor ph.d. Pernille Boye Koch har skrevet en vigtig bog om forholdet mellem ministre og embedsmænd, magt og magtmisbrug, og om den nuværende kontrol med systemet er tilstrækkelig. Forfatterne lægger hovedvægten på strukturelle forhold uden ambitioner om at politisere unødigt, og det lykkes meget godt.
Samspillet mellem ministre og embedsmænd har tidligere været behandlet fx i Betænkning nr. 1354 om Forholdet mellem minister og embedsmænd, 1998, men intet aktuelt.