En opsang til alle dødelige, som tør kikke døden i øjnene, og som tænker over, hvordan den sidste fase i livet skal forløbe.
Atul Gawande er professor på Harvard Medical School og kirurg, og storsælgende forfatter til denne bog. Som kirurg har han mødt, snakket med og behandlet mange terminale patienter. Det er disse patienters og sin egen fars sygdomshistorie han fortæller, mens han reflekterer over lægevidenskabens og plejesektorens rolle i livet tæt på døden. Han mener fx, at ældre på plejehjem ofte prioriterer uafhængighed over tryghed og sikkerhed, og han sætter spørgsmålstegn ved lægers behandling af terminale patienter på bekostning af livskvalitet.
Hvad vil det sige at være dødelig i dag? Hvordan kan vi leve indtil vi dør og få en værdig død? Gawande blæser til debat om medicinske prioriteringer og livskvalitet i den terminale fase i livet, som ofte er et medicinsk anliggende med et grumt forløb. De meget personlige og indlevende fortalte patienthistorier løfter bogen op på et niveau højt over ren og skær debat, og af samme grund taler den til både plejere/behandlere og den enkelte dødelige. Man kan godt abstrahere fra forskelle i amerikansk og dansk sundhedsvæsen: de etiske overvejelser og dilemmaer er i sin essens ens.
Den fortrolige død handler om vores egen personlige død og inviterer til at tænke over døden som virkelighed i vort liv.