Bøger / faglitteratur / erindringer

Autonauterne på kosmostradaen : eller en atemporal rejse fra Paris til Marseille


Beskrivelse


Ud fra devisen at rejser skal være digte sætter forfatterægteparret Julio Cortázar og Carol Dunlop sig i 1982 for at gennemføre en 33 dage lang rejse ad motorvejen fra Paris til Marseille. Rejsen dokumenteredes ved hjælp af dagbogsoptegnelser, brevvekslinger, fotografer, skitser over ruten og fri fantasi.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 2018

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 25. okt. 2018

Finurlig rejsebeskrivelse med poesien i fokus. For læsere af moderne/eksperimenterende litteratur og Cortázars fans.

En varm sommerdag i 1982 beslutter ægteparret Julio Cortázar og Carol Dunlop at gennemføre et roadtrip ad motorvejen fra Paris til Marseilles i et langsommeligt rødt Folkevognsrugbrød. Normalt kan de gennemføre turen på 10 dage, men da de beslutter sig for ikke at forlade motorvejen og at gøre stop ved samtlige 65 rastepladser på strækningen, tager turen hele 33 dage. De to forelskede "autonauters" devise er, at rejser skal være digte, og udstyret med hver deres skrivemaskine dokumenterer de deres oplevelser ved hjælp af dagbogsoptegnelser, brevvekslinger, fotografier, skitser over ruten og fri fantasi. Skjødt Forlag specialiserer sig i at udgive de bedste og mest banebrydende forfatterskaber og værker fra spansktalende lande på dansk. Af Julio Cortázar har vi også den modernistiske klassiker, Hinkeleg. Carol Dunlop var canadisk forfatter, aktivist og fotograf.

En stille bog, hvor motorvejen er hovedpersonen. Bogen indeholder flere gode og finurlige sekvenser, men det er bestemt ikke alle betragtninger/fotos, der er lige interessante. Det virker desuden som et indadvendt projekt, og bogen bliver derfor lang at komme igennem. Med et smukt iøjnefaldende omslag.

Også Wolfgang Büschers Berlin-MoskvaCampo Santo og W.G. Sebalds Campo Santo bruger rejsen som erkendelsesmiddel. Begge bøger med dybere refleksioner over fx kultur og historieOgså Wolfgang Büschers Berlin-Moskva og W.G. Sebalds bruger rejsen som erkendelsesmiddel. Begge bøger med dybere refleksioner over fx kultur og historie.


Jyllands-posten

d. 9. dec. 2018

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 9. dec. 2018


Weekendavisen

d. 14. dec. 2018

af

af

Kathrine Tschemerinsky

d. 14. dec. 2018


Information

d. 4. jan. 2019

af

af

Martin Bastkjær (f. 1987)

d. 4. jan. 2019


Standart

Årg. 33 nr. 2 (2019)

af

af

Karen-Margrethe Simonsen (f. 1962)

Årg. 33 nr. 2 (2019)