Carsten Niebuhr var medlem af den danske ekspedition til Arabien, og dette er den videnskabelige afrapportering, hvori han bl.a. forsøger at besvare de 100 spørgsmål om arabisk kultur, som Frederik V's ekspedition fik med på rejsen.
Det var Niebuhrs opgave at kortlægge den arabiske halvø i det omfang, der var muligt. Han studerede og videregav imidlertid også Arabiens kulturgeografi og via etnologiske studier fortalte han meget om lokalbefolkningen. I bogen viser Carsten Niebuhr sig som en saglig og omhyggelig formidler af viden om den islamiske verden. Niels Peter Lemche har skrevet en glimrende indledning. Landmåleren Carsten Niebuhr overlevede som den eneste ekspeditionen til det lykkelige Arabien 1761-1767.
Hvor rejsedagbøgerne, som det nævnes i bogen, til enhver tid vil være fascinerende læsning af rejselekture fra en svunden tid, er denne en nøgtern, videnskabelig rapport, som i øvrigt hurtigt vandt international anerkendelse. Den udkom første gang på tysk 1772 og dette er første danske udgave. Den knytter sig til Carsten Niebuhr Rejsebeskrivelse fra Arabien, bind 1-2(3), 2003-2005.
Det er interessant at se en så god formidling af viden om den islamiske verden på ekspeditionens tidspunkt. Som en videnskabelige rapport er sproget nøgternt, men alligevel personligt. Flot udstyret værk, der giver et fantastisk indblik i denne vigtige og spændende ekspedition, der faldt så sørgeligt ud. Med værket er det muligt at kigge Thorkild Hansens Det lykkelige Arabien over skulderen.