Books / fiction / noveller

Billedbog uden billeder : hvad Månen fortalte


Description


En fattig knøs i København trøstes hver nat af Månens besøg. Med sine ord maler Månen beretninger fra nær og fjern, og de 33 "malerier" gengives af den unge H.C. Andersen som små arabesker. For læsere af klassiske fortællinger generelt og H. C. Andersen-kendere specifikt.

Reviews (9)


The libraries' assessment

d. 11. Feb. 2022

By

By

Christine Christensen

d. 11. Feb. 2022

En fattig knøs i København trøstes hver nat af Månens besøg. Med sine ord maler Månen beretninger fra nær og fjern, og de 33 "malerier" gengives af den unge H.C. Andersen som små arabesker. For læsere af klassiske fortællinger generelt og yndere af H.C. Andersen specifikt.

På et lille loftsværelse i København bor en fattig ung maler. Lang fra hjemstavnens grønne bakker og kendte ansigter føler han sig vemodig og ensom, men heldigvis får han besøg af den kendte måne, der hver aften kigger forbi hans vindue. Månen beretter om alt det, den har set på sin vej - om stort og småt, det nære og fjerne, om kærlighed og sorg, liv og død. De korte historier er illustreret med Lillian Brøggers kendte streg i afdæmpede farver. Bagerst efterskrift af dr.phil. Helge Topsøe-Jensen, ord- og navneforklaringer, samt gengivelser af de første sider af HCA's originalmanuskript.

Dette er ikke H.C. Andersens mest kendte værk, men et han selv holdt meget af. "Arabesker" kaldte han de små finurlige fortællinger, der i form og indhold ligner de korteste af hans eventyr. De små historier kredser generelt om det almindelige menneskes liv, fødsel og død, glæde og bekymring, med enkelte afstikkere til fjerne lande som Indien og Grønland. De nye fine illustrationer giver bogen et let og moderne udtryk.

Historierne er sidst udgivet i 2005 i Billedbog uden Billeder med illustrationer af Ib Spang Olsen. Tekstgrundlaget er 3. udgave fra 1854, men bogen er opdateret med bl.a. moderne retskrivning, tegnsætning og farveillustrationerBilledbog uden billeder.


The libraries' assessment

d. 9. Oct. 2005

By

By

Bo Knudsen

d. 9. Oct. 2005

Guf for H.C. Andersen- og Ib Spang Olsen-fans. Dette er ikke H.C. Andersens mest kendte værk, men et af dem han har nævnt, at han selv var mest glad for. "Arabesker" kalder han de små historier, der i form og indhold ligger tæt på eventyrene. "Digte i prosa", foreslår han også. Og "billedbog" fordi det er malerier malet med ord. En fattig maler (= Andersen) bor på et lille loftsværelse, og her kommer månen forbi og fortæller, hvad den ser i den vide verden, så han kan male det. 33 "malerier" med motiver fra hele verden, både steder hvor H.C. Andersen selv har været, fx Italien, Tyskland, Frankrig, og steder hvor han aldrig kom, Kina, Indien, Grønland m.fl. Tekstgrundlaget er 3. udgave fra 1854, og derfor er sproget ældre, end det vi ser i de fleste Andersen-udgivelser for tiden. Tekstmæssigt skiller den sig altså ikke ud fra tidligere udgaver, men illustrationerne gør bogen til noget særligt. Tegningerne blev lavet til en japansk udgave i 1992. Siden udkom de i Vignetter fra H.C. Andersens Billedbog uden billeder (1999/49) med tekstuddrag. Men her er så de fine illustrationer og hele teksten, på dansk, sammen for første gang. En bog for den voksne, der også holder af H.C. Andersen mellem hans runde fødselsdage.


litteratursiden.dk

d. 15. Feb. 2022

By

By

Jette Holmgaard Greibe

d. 15. Feb. 2022

Samlingen henvender sig mest til den voksne læser, men kan uden problemer læses for børn, hvis man kan fastholde dem i de forholdsvis korte og fine gammeldags eventyr. Bogen udkom første gang i 1839, ...


Weekendavisen

d. 25. Feb. 2022

By

By

Anna Karlskov Skyggebjerg

d. 25. Feb. 2022


Politiken

d. 21. May 2005

By

By

Mette Winge

d. 21. May 2005


Plys

[Nr.] 21, (2005)

By

By

Aage Jørgensen

[Nr.] 21, (2005)


Information

d. 8. June 1989

By

By

Torben Brostrøm

d. 8. June 1989


Land & folk

d. 28. Sep. 1988

By

By

Søren Hansen

d. 28. Sep. 1988