Læs, hvordan de bedste politiske intentioner førte til børneloven i 1905, mens virkelighedens børnelov var noget mere broget. Bogen er for alle med interesse for barndommens historie og udviklingen af børns rettigheder i Danmark fra ca år 1900 og frem.
Børneloven blev vedtaget i 1905 og varslede et nybrud i forhold til børn, der levede under ringe kår. Staten fik et moralsk ansvar for at sikre børns opvækst og vilkår. I indeværende bog gives der gives eksempler på børneskæbner, og der er en gennemgang af betænkninger og andre love som fx fabriksloven, der lå umiddelbart før vedtagelsen af børneloven. Herefter er der en beskrivelse af børneforsorgens virke, herunder anbringelser, børneværnet og børnehjem, samt det kritisable tilsyn af disse. Bogens sidste afsnit omhandler børns rettigheder og børns ret til at blive hørt fx i anbringelsessager. Der er en gennemgang af bl.a. revselsesretten, FN's børnekonvention og den danske stats undskyldning til Godhavnsdrengene. Bogen er en del af serien "100 danmarkshistorier".
Kort og fin gennemgang af baggrunden for vedtagelsen af børneloven i 1905. Bogen kommer godt omkring emnet, og udmærker sig ved ikke blot at se børneloven i et positivt lys.
Om børneloven og børneforsorgen omkring år 1900 findes også Vildfarende børn.