Film / nonfiktion

Chokoladens mørke bagside
Lyssky chokolade


Beskrivelse


I filmen "Chokoladens mørke bagside" afslører instruktør Miki Mistrakis de groteske forhold i chokoladeindustrien, hvor børn bliver handlet og brugt i produktionen. 40 procent af al chokolade bliver produceret i Elfenbenskysten, og her arbejder børn helt ned til otte år ulovligt i plantagerne. I "Lyssky chokolade" forsøger Mistrati at finde ud af, om chokoladeindustrien taler sandt, når den siger, at den sørger for skolegang, hospitaler etc. for børnene.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. jan. 2013

af

af

Ellen Skall Sørensen

d. 11. jan. 2013

To afslørende film om børnearbejde og trafficking i kakaoproduktionen i Elfenbenskysten.

Journalisten Miki Mistrati afslørede i 2010, hvordan chokoladeindustrien i især Elfenbenskysten benyttede børneslaver fra bl.a. Mali til arbejdet med at flække kakaobønner. Børnene blev transporteret til grænsebyerne i busser, hvorefter de blev smuglet ind til plantagerne. De fik ingen løn, og de havde ikke mulighed for at gå i skole. Arbejdet med at flække kakaobønnerne foregik med farlige machetter. Mistrati forsøgte at få de store producenter i tale, bl.a. Nestlé - men ingen var interesserede i at kommentere på filmene. Det gav efterdønninger i chokoladeindustrien, og i de følgende år havde man travlt med at forklare, hvad man gjorde for at komme farligt børnearbejde og trafficking til livs. På disc'ens anden film rejser Mistrati tilbage til Vestafrika, hvor han påviser, at der ikke er iværksat et eneste velfungerende tiltag i kakaoproduktionen i Elfenbenskysten. Selv ikke "kvalitetsstemplet" Rainforest Alliance (RA) giver garanti for hæderlig produktion.

Mistrati har produceret 40 dokumentarfilm, bl.a. Terrorist ved et tilfælde, 2009 om den terrorismedømte Abdul Kadir. Der er ikke andre danske film om kakaoproduktionen.

Meget rystende film om børnearbejde og trafficking i kakaoproduktionen i Elfenbenskysten. Verdens største fødevareproducent, Nestlé, International Cocoa Initiativ og selv RA (der mærker fødevarer, hvor der er taget miljømæssige og bæredygtige hensyn under produktionen) viser sig at føre forbrugerne bag lyset.