Books / fiction for children / landliv

Da lille Ida skulle lave skarnsstreger


Description


Emils lillesøster Ida vil gerne prøve at lave en skarnsstreg, så hun kan få mulighed for at snitte en træmand. Da hun endelig laver en, får Emil skylden.

Reviews (6)


The libraries' assessment

d. 25. Aug. 2023

By

By

Marion Tirsgaard

d. 25. Aug. 2023

Ida synes, at der er så rart i værkstedet. Hun vil gerne sidde i det, ligesom Emil. Men det kræver en skarnsstreg, og dem finder man ikke bare på. De kommer af sig selv, siger Emil. Billedbog for børn fra 3-6 år.

Ny udgave af Astrid Lindgrens fortælling om dengang lille Ida forsøgte at finde på en skarnsstreg, så hun også kunne blive lukket inde i værkstedet ligesom Emil. Men skarnsstreger kommer af sig selv, siger Emil, og det er først bagefter, når der bliver råbt "Eeeeeemmil", at man ved, at det er en skarnsstreg. Ida prøver og prøver, men skarnsstregerne kommer kun til Emil. Og dog. Pludselig sker det. Ida laver en skarnsstreg uden at vide det. Men selvom det er Idas skarnsstreg, er det stadig Emil, der ryger i værkstedet. Med originale illustrationer og et liggende A4-format.

Smuk og kærkommen genudgivelse af en af de klassiske fortællinger fra Astrid Lindgrens "Emil fra Lønneberg". Til gamle og nye fans af Emils mange skarnsstreger.

Historien er tidligere udkommet som billedbog i A5-format tilbage i 1985: Da lille Ida skulle lave skarnsstregerEmil og Ida fra LønnebergDa lille Ida skulle lave skarnsstreger. I 2009 udkom den i en nyoversat udgave i samlingen Emil og Ida fra Lønneberg, ligesom den også findes i en letlæst udgave fra 2014, Denne nye udgave er tro mod oversættelsen fra 2009 og adskiller sig kun layout- og formatmæssigtHistorien er tidligere udkommet som billedbog i A5-format tilbage i 1985: Da lille Ida skulle lave skarnsstreger. I 2009 udkom den i en nyoversat udgave i samlingen , ligesom den også findes i en letlæst udgave fra 2014, Da lille Ida skulle lave skarnsstreger Denne nye udgave er tro mod oversættelsen fra 2009 og adskiller sig kun layout- og formatmæssigtHistorien er tidligere udkommet som billedbog i A5-format tilbage i 1985: . I 2009 udkom den i en nyoversat udgave i samlingen Emil og Ida fra Lønneberg, ligesom den også findes i en letlæst udgave fra 2014, Denne nye udgave er tro mod oversættelsen fra 2009 og adskiller sig kun layout- og formatmæssigt.


The libraries' assessment

d. 2. May 2014

By

By

Vibeke Axelsen

d. 2. May 2014

Bøgerne henvender sig til børn fra 4 år. De er yderst velegnede til oplæsning og samtale for hele familien. Gode læsere fra ca. 8 år kan selv læse dem.

Bøgerne er udgivet af Gyldendal i en ny serie, der hedder Jeg læser suppleret med: Bliv stjernegod til at læse. Alle tre bøger holder sig tæt til tidligere udgaver/oversættelser. I Da lille Ida skulle lave skarnsstreger er problemet, at hun ikke er i stand til det, og da det endelig lykkes for hende, tror faren, at det er Emil, så han får skylden. I Ingen smalle steder, sagde Emil går hans berømte bemærkning på, at man ikke skal være for karrig med sine kys og med til hvem, man giver dem. I Emils skarnsstreg nr. 325 vil han kun det bedste, men formår alligevel at få klistret det hele sammen. Sproget er letlæseligt og illustrationerne uden sidestykke fantastiske og nostalgiske. Nogle af de længste ord har fået tilføjet en deleprik, der skulle lette læsningen.

Bøgerne lægger sig meget tæt op ad Gyldendals udgivelser fra begyndelsen og midten af 1980'erne af de samme titler med samme illustrator, men oversat af Ida Elisabeth Hammerich. Ganske få vendinger og navne er ændret, nogle til lettere forståeligt dansk, andre ikke. Alle illustrationerne er til gengæld nøjagtig de samme.

Små perler af bøger, der er overskuelige i længde og rigt illustreret, så de får de yngste læsere inspireret til at bide skeer med en "rigtig" og en lidt længere, men ikke uoverkommelig lang bog. Absolut meget anbefalelsesværdige.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Tage Aarup (skole)

d. 18. Dec. 2018

Lille Ida er lidt misundelig på Emil (ham fra Lønneberg) fordi det altid er ham, der laver skarnsstreger og bliver sat i husarrest inde i værkstedet. Nu vil hun også prøve begge dele. Men deter slet ikke så nemt endda -for som Emil klogt bemærker: Skarnsstreger - de kommer bare, og først bagefter ved man, at det var en skarnsstreg. Men en dag lykkes det dog næsten for Ida. Hun opdageren høne, som har lagt 19 æg inde under en busk, og da hun vil undersøge om æggene er friske, slår hun selvfølgelig hul på dem alle - og da faderen opdager denne kæmpe-æggekage, skriger han strakspå Emil, som omgående bevæger sig ind på værkstedet til afsoning. En morsom lille fortælling, velegnet som introduktion til Emil-bøgerne. Bogen er illustreret med en række sjove tegninger, dergenfortæller og supplerer historien på festlig vis. Oplæsning i bh-2. kl. og selvlæsning fra 3. kl.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Elin Søborg (børn)

d. 18. Dec. 2018

Lille Ida vil så gerne ind at sidde i snedkerværkstedet ligesom Emil og prøver at få Emil til at finde på en skarnsstreg, hun kan lave. Men Emil "finder ikke på skarnsstreger, de kommer bare,og man ved først bagefter, at det er en skarnsstreg". En dag kommer der dog en skarnsstreg til Ida, og så bliver Emil sat i snedkerværkstedet for den! En rigtig ny Lønneberg-historie sat med storetyper og med ca halvdelen tekst og halvdelen Björn Bergs velkendte, farvelagte tegninger. Velegnet til selvlæsning fra ca. 9 år og oplæsning allerede fra ca. 4 år. En dejlig bog til børn påovergangen mellem billed- og oplæsningsbøgerne.


Jyllands-posten

d. 22. Dec. 1986

By

By

Ellen Buttenschøn

d. 22. Dec. 1986


Plys

1985

By

By

Ellen Buttenschøn

1985