Bogen henvender sig til historieinteresserede læsere, men henvender sig også til læsere, der er interesseret i plakatkunst, herunder agitation, og den særlige betalingsform, som nødpengene udgjorde.
I agitationen for grænsedragningen i 1920 indgik et meget stort billedmateriale både som plakater og på nødpengesedler, hvoraf nogle havde en dansk og en tysk side. Der gives en kort historisk beskrivelse af afstemningsforløbet suppleret med et kort over områderne i afstemningszone 1 og 2. Udover den historiske gennemgang gives nyttig tolkning af plakaternes budskaber m.v. Afslutningsvis gøres der kort rede for andre europæiske folkeafstemninger om grænsedragninger efter 1. verdenskrig. Velskrevet og godt illustreret. Bogen udgives i en dansk og en tysk udgave. Forfatterne er museumsinspektør ved Sønderborg Slot, og museumsleder ved Deutsches Schulmuseum, Aabenraa.
Bogen er en revideret udgave af udgaven fra 1992. Desuden er der fx Sønderjyllands historie, bind 2, 2009, Da Sønderjylland blev delt, 1978-1979 og Fortegnelse over nødpengesedler, 1966.
Det er en god fremstilling af forestillinger om danskhed og tyskhed med en kort og klar beskrivelse af folkeafstemningerne i 1920, hvor den nuværende grænse mod Forbundsrepublikken blev trukket. Fremstillingen bæres af 80 gode gengivelser af danske og tyske plakater, som udtrykker dansk og tysk kulturarv med henblik på at påvirke vælgerne. Bogen har en fin balance mellem det danske og det tyske.