Videnskabshistorie om "Kulstof 14"-metoden, der i anden halvdel af 1900-tallet udgjorde dansk forsknings vigtigste redskab til datering af organisk materiale, fx indenfor arkæologi og geologi. Bogen kan læses af alle, men et vist mål af naturvidenskabelig interesse eller indsigt vil øge udbyttet. Tollund- (eller Grauballe-?)mandens hånd på forsiden sender sammen med titlen et fint signal om bogens sigte og indhold.
Forfatteren (TA) er professor emeritus i fysik ved Århus Univ. TA beretter om metodens implementering i Danmark, hvor bl.a. Niels Bohr var en vigtig "fødselshjælper". Der redegøres også for metodens principper og for hvorledes den gennem årene er blevet perfektioneret løbende. Det er videnskabshistorie om "Kulstof-14"-laboratoriets etablering og virke rimeligt fremkommeligt og pædagogisk formidlet. Man fornemmer at TA har bestræbt sig på også at skrive for læsere der kun kender "Kulstof-14" fra mediernes mere overfladiske tilgang til emnet.
I folkebibliotekerne må man ty til leksika, tidskriftsartikler o.l. Der er ikke før på dansk udgivet monografier om emnet med lignende sigte eller niveau. Der kan også henvises til Dansk naturvidenskabs historie, bd. 4 (2006) der dækker tidsrummet 1920-70.
En bog der viser hvorledes nogle få ildsjæle så nye forskningsmæssige muligheder som det lykkedes at realisere med imponerende resultater til følge. Også en bog der afdækker et tværfagligt arbejde mellem naturvidenskab og humaniora. Ganske nyt for den tid forstår man.