De første år efter 2. verdenskrig var, trods en betydelig tilstrømning til de danske i Slesvig, en turbulent periode for mindretallet. Forfatteren følger to unge mænd i perioden og fra området, og bogen vil fange læsere med interesse for grænselandsspørgsmål.
To unge mænd gennemlever en nyorientering umiddelbart efter krigen. Kars, der er eksilleret helgolænder, tager tidligt stilling til sit forhold til hjemøen, mens den unge tyske antinazist, Wilhelm, skal en tur omkring det danske mindretal, før han føler sig fri af fortiden. De to unges forhold til deres fædre er forskellige, men deres kamp for at finde en vej i livet er alment gyldig også udenfor den særlige ramme, der er bogens. Egeris Petersen, er dansk præst i Sydslesvig. Han skriver om splittelse i det enkelte menneske, som må håndtere svigt og tab i en tid hvor det nationale brydes og begrebet hjemstavn forandrer sig.
Egeris Pedersen, der tidligere har skrevet den historiske krimi Broderskab, skriver et klart og varieret, men også lidt gammeldags sprog. Han kender sit grænseland og har fat i nogle konflikter, der er både specielle og generelle. Det kniber mere med at få den komplekse komposition til at fungere og derfor også med at fastholde læserens interesse. Ambitiøs, men ikke helt vellykket roman.
Der er skrevet flere romaner om mindretallets forhold under og efter verdenskrigene. De fleste som fx Knacker om vilkårene under 1. verdenskrig.