Books / nonfiction for children / undervisningsmaterialer

De hvides verden : kulturmødets tragedie


Description


Om kulturmødet mellem Europa og resten af verden, der ofte fik en tragisk konsekvens for de berørte folkeslag. Med udgangspunkt i dagens debat om fremmede, indvandring, muslimer, hjælp til ulande og racisme gennemgås mere end 500 års historie.

Reviews (3)


The libraries' assessment

d. 9. Aug. 2002

By

By

Lotte Lykke Simonsen

d. 9. Aug. 2002

Forfatterparret der tidligere har skrevet sammen, er igen klar med en ny og spændende bog, denne gang i serien Samfunds temaer. Den 11. september 2001 står prentet i de flestes hukommelse. Denne bog tager fat på nogle af de spørgsmål, der meldte sig efter denne dag. Hvordan kunne det gå så galt? Og hvad ligger der til grund for sådanne handlinger? Med udgangspunkt i den aktuelle debat om racisme, fremmede og indvandring, går bogen "baglæns" gennem ca. 500 års historie og forsøger at sætte udviklingen i en historisk sammenhæng. Der bliver taget emner op som: Apartheid i Sydafrika, nazismen i Tyskland, USA og borgerrettigheder, danskerne og de fremmede, Imperialismen, Darwins teorier, slavehandel og meget mere. Det er en meget vigtig, velskrevet og letlæst bog, som med eksempel efter eksempel tydeliggør de mekanismer, der desværre ofte er imellem religioner og forskellige folkeslag. Dette er en rigtig god bog til opgaveskrivning og som oplæg til debat blandt unge fra 13-14 år. En velskrevet bog der sætter tanker gang hos læseren...


The libraries' assessment

d. 9. Aug. 2002

By

By

Knud Stadelund (skole)

d. 9. Aug. 2002

Serien udvides med denne titel, der handler om mødet mellem Europa og resten af verden. Med afsæt i historiske begivenheder belyses Europas magtstatus og det traditionelle, europæiske menneskesyn, at andre folkeslag var mindre værdige. Bogens otte kapitler fortæller bl.a. om Sydafrika og apartheid, slavehandel og borgerrettighedsproblemer i USA, nazismen i Tyskland, danskernes deltagelse i slavehandelen samt koloniseringen af Afrika. Undervejs er der citater, der understøtter teorien om, at der findes undermennesker samt afsnit, der sætter focus på, hvor idéerne stammer fra. Der afsluttes med forholdene i Europa i dag, hvor debatten om indvandrere og muslimer er helt aktuel. Bagest i bogen er der en kort lærervejledning, opgaver til selvstændigt arbejde samt et stikordsregister. Det er en saglig og interessant bog, der bl.a. understreger vigtigheden af at forstå nutiden i et historisk perspektiv. Den to-spaltede tekst, der understøttes af fotos i både s/h og farver, kan selvlæses fra 6.-7. kl. Bogen henvender sig primært til samfundsfag/historie i folkeskolens ældste klasser samt gymnasiet, hvor den kan anvendes som fælles udgangspunkt for temaarbejde og debat.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 43 (2002)

By

By

Kaare Øster

Årg. 119, nr. 43 (2002)