En bog om kommissioner i dansk politik siden 1980. Form og indhold er akademisk, men holdet bag udgivelsen, der først og fremmest er højt meriterede forskere fra Syddansk Universitet, formår at give den politisk interesserede læser et sjældent indblik i moderne kommissionsarbejde og arbejdsmetoderne på højeste plan i dansk politik.
I en række artikler beskrives kommissions-, udvalgs- og rådsarbejde siden 1980. Mange af bogens forfattere har selv deltaget i dette arbejde og får direkte og indirekte mulighed for at bedømme resultaterne af udredningsarbejdet i kommissionerne, der ofte har ledt til omfattende og tiltrængte reformer (fx kommunesammenlægningen, ændringer i efterlønnen og domstolsreformen), selv om der fra politisk hold var grænser for reformiveren. "Jo mere langsigtet politikere tænker, jo sværere er det blevet at overleve" - konstateres det tørt i bogens første artikel.
Kommissioner er ellers noget, man skriver om i avisartikler og i faglige skrifter. Men med bogen her analyseres kommissionsbegrebet af et hold førende samfundsforskere, og læseren får første- eller andenhåndsskildringer af arbejdet i en ellers meget lukket verden.
En videnskabelig beskrivelse af de seneste års kommissionsarbejde, der gennem beskrivelsen af arbejdet i den ellers lukkede kommissionsverden og beslutningsprocesserne i regeringsapparatet giver den politisk interesserede noget at tænke over.