Ken Burns imponerende, syv timer lange dokumentarfilm om Den amerikanske borgerkrig henvender sig naturligt til et historisk og militærstrategisk interesseret publikum. Men der er i den grad tale om et menneskeligt dokument til alle tider med bred appel til alle, som sætter pris på god og veldokumenteret historiefortælling.
Den amerikanske borgerkrig (1861-65) mellem Nord- og Sydstaterne handler i første omgang om at bevare unionen. En række Sydstater melder sig ud af fællesskabet og opretter en egen konføderation med egen regering. Men gradvis bliver det for Nordstaterne ikke kun en politisk, men også moralsk kamp om slaveriets afskaffelse. Den amerikanske borgerkrig, 1990 har en neddæmpet, ofte poetisk tone omkring en rig billedside af samtidige fotografier og malerier. En fortæller og sagkyndige informerer forbilledligt om den blodige krig, og breve samt andre af tidens dokumenter læses op af skuespillere som Sam Waterston, Julie Harris, Jason Robards og Morgan Freeman. Både høj og lav kommer til orde, og filmen har en meget smuk balance mellem de små, menneskelige detaljer og det store historiske sus. Musikledsagelsen er smukt medspillende i et varieret opbud af periodens populære melodier.
To skelsættende fiktionsfortællinger i den amerikanske filmhistorie har også borgerkrigen som tema: En nations fødsel, 1915 og Borte med blæsten, 1939.
En fantastisk serie i den store humanistiske tradition om krig og fred, ofre og opofrelse, generøsitet og forsoning. Et absolut must.