1980'erne er grådighedens årti, hvilket i familien Lauritzen i Stockholm betyder storstilet boligspekulation og umådelig succes i det nystartede ejendomsfirma. I den populære og ambitiøse serie "Det store århundrede" er vi kommet til 1980'erne og nærmer os vejs ende. Henvender sig bredt til Jan Guillous trofaste læsere.
Et medlem af familien, den venstreradikale kendisadvokat Eric Letang, ser fra sidelinjen undrende på konjunkturernes himmelfart, men er mere optaget af opsigtsvækkende retssager om bl.a. incest og terror. Samtidig forelsker han sig og finder lykken i sin sammenbragte familie, der nu omfatter kone og tre teenagere. Den øvrige del af familien Lauritzen følges i glimt, og med få undtagelser har ingen anfægtelser over samfundsudviklingen og skabelsen af store fiktive formuer.
Jan Guillou er som altid en velskrivende og underholdende fortæller med en klar opfattelse af sort og hvidt. Han blander dramatisk historieskrivning og stolte familietraditioner, så man bare må læse videre og videre, og at serien nu nærmer sig vores egen tid, hvor man selv kan huske både det ene og det andet, gør kun dette niende bind ekstra interessant. Nye læsere af serien anbefales at begynde med første del.
Det er et storværk, som nærmer sig sin afslutning. Læses i forlængelse af seriens øvrige bind og sammen med Gunnar Staalesens "Bergen-trilogien." I begge tilfælde får man en underholdende og velfungerende kombination af lange linjer og nordisk familieroman.