Bogen er primært et opslagsværk med aktuelle beskrivelser af de arabisktalende lande. Den kan bruges til at få et godt overblik over de lange linjer i historien, både af den almindeligt interesserede, erhvervsfolk, der agerer i regionen, og den er også egnet til opgaveskrivning på gymnasieniveau.
De arabisktalende lande har meget til fælles, men er indbyrdes også forskellige. I fire indledningskapitler gives et overblik over de arabiske landes historie. De forskellige religioner er beskrevet, og ikke mindst kapitlet om demokrati og menneskerettigheder, hvorunder også kvindernes vilkår er medtaget, er spændende og vigtig læsning. På baggrund af officielle rapporter bliver hvert land beskrevet med et kort overblik over historien, det politiske system, befolkning, erhverv, økonomi og specifikke problemstillinger. Der er enkelte interviews og kilder. Igennem hele bogen er der gode oversigtskort, faktabokse og fotografier. Begge forfattere har tidligere skrevet en række bøger om Mellemøsten.
Kan bedst sammenlignes med Mellemøsthåndbogen, 2005, som er en oversigt over de enkelte lande. Delemner kan findes i mange bøger skrevet de senere år.
Bogen har sin styrke i, ud over at være et opslagsværk, at formidle et stort og komplekst stof på en overskuelig måde, idet den fremhæver både ligheder og forskelle og gør rede for dilemmaer og paradokser i forhold til Vesten.