Bogen henvender sig til alle med bred interesse for 2. verdenskrig og besættelsen.
Bogen handler om den tyske diplomat Duckwitz, som var udkommanderet til Danmark for at varetage tyske interesser under besættelsen. Han er kendt for i efteråret 1943 at advare de danske jøder om deportation, så mange nåede at flygte til Sverige. Udover denne kendte historie om Duckwitz indeholder bogen også historien om Duckwitz som passioneret partifunktionær, der var stærk tilhænger af Hitler. Han ændrede gennem årene syn på sagen, og Kirchhoff belyser Duckwitz' kontakt med den nationalkonservative opposition i Tyskland, der stod bag attentatet mod Hitler i 1944. Det diskuteres i bogen, om Duckwitz' eftermæle er helt så rosenrødt, som antaget. Bogen er skrevet i et troværdigt sprog og afspejler forfatterens store kendskab til besættelsen og 2. verdenskrig. Et fyldigt stikordsregister, noteapparat samt angivelse af kilder og anvendt litteratur gør bogen brugbar også i opgavesituationer fra de sidste år i gymnasiet.
Der foreligger ikke enkeltstående portrætter af Duckwitz på dansk, men omkring den mislykkede deportation af jøderne findes bl.a. Foighels Miraklet i Danmark : jødernes redning : 1943-1945, 2007.
Troværdig bog om partifunktionæren Duckwitz, der blev de danske jøders redningsmand. Bogen kan læses af alle og er anvendelig til opgavesituationer fra gymnasiets sidste år.