Bøger / faglitteratur

Den gule trøje i de høje bjerge : en personlig beretning om Tour de France


Beskrivelse


Personlige reportager og essays om cykelryttere, præstationer, øjeblikke og særlige etaper i cykelløbet Tour de France.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. juni 2009

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 26. juni 2009

Oplagt for alle der interesserer sig for cykelsport, og her særligt fænomenet Tour de France. Bred målgruppe, også de mange som blot fængsles af Leths passionerede fortællestil.

En af de få klassikere i dansk sportsreportage i en 4. rev. udg. Selve teksten er uændret og slutter med sæson 1995. I et nyt forord erkender Leth dopingspøgelsets hærgen, sportens skurke såvel som helte, men skriver med glød: "cykelsporten har mere at byde på end nogen anden sport". Leth mener det er en fejl at kræve en såkaldt "ren" sport. Cykelsporten er som livet, hvor det sublime eksisterer ved siden af fx doping. Det gode med det onde. Ægte fornøjelse at genlæse Leths bog, der følger Tour de France op til 1995, lige før Riis vinder i 1996, og lang tid før, Michael Rasmussen rydder forsider i 2007. I reportagerne er alle løbets nær mytiske aktører repræsenteret. Her er sprinterne, "grimpeuren" (klatrerne), "nedkørerne", "Stjernene og Vandbærerne" for at citere Leths film fra 1974. Jeg er ikke umiddelbar stor cykelsportsfan, men det gør intet. Leths sprudlende, entusiastiske, reflekterende, poetiske og vidende fortællestil river de fleste med. Leth skriver det bedst selv i det nye forord: "Jeg vil gerne flytte ind i de enkelte øjeblikke, bebo dem for en stund, fortælle indefra og lidt udefra. Være til stede. Se tingene ske." Let(h) og suverænt.

Unik sportsreportage som for mig er på niveau med fx Norman Mailers Kampen.

Et must på hylden, hvis bogen mangler, eller udslidte ex. bør udskiftes.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren Brunbech

d. 18. dec. 2018

Forfatteren, journalisten og filmmanden Jørgen Leths store viden og engagement i cykelsporten vil være kendt af de mange, der følger TV-2's transmissioner fra Tour de France. På kryds og tværsaf kronologien fortæller han om den sidste snes års løb, som han alle har fulgt på tæt hold. Han kan både berette sagligt og nøgternt og med stor faglig indsigt om de tekniske krav, der stilles tilspecialiteter som bjergklatring, nedkørsel, tempokørsel og sprint og mere subjektivt om etaper, der er som fortællinger, der åbner sig, og om ryttere, der bevæger sig ud af anonymiteten og træder ikarakter. I verdens største cykelløb får gammeldags dyder som lidelse, opofrelse og udholdenhed deres mest udtryksfulde og episke form, mener Jørgen Leth, der godt er klar over, at anvendelsen afsprogets dyre gloser i forbindelse med beskrivelsen af et cykelløb forskrækker mange middelmådighedsdyrkende danskere. Forskrækkelsen er dog næppe større end at mange cykelsportsentutiaster vilbegejstres overdenne velskrevne og intelligente Tour de France-bog.


Berlingske tidende

d. 1. juni 1995

af

af

Henrik Wivel

d. 1. juni 1995


Politiken

d. 29. juni 1996

af

af

Kristian Ditlev Jensen

d. 29. juni 1996


Kristeligt dagblad

d. 19. juli 1995

af

af

Lars Bukdahl

d. 19. juli 1995


Det fri aktuelt

d. 10. juli 1995

af

af

Johs. H. Christensen

d. 10. juli 1995


Information

d. 15. juni 1995

af

af

Lasse Ellegaard

d. 15. juni 1995


Politiken

d. 1. juni 1995

af

af

Mogens Jacobsen

d. 1. juni 1995


Weekendavisen

d. 9. juni 1995

af

af

Egon Balsby

d. 9. juni 1995


Berlingske tidende

d. 29. juni 1996

af

af

Henrik Wivel

d. 29. juni 1996