Biografi over godsejer og kunstsamler Johannes Hage, der er grundlægger af Nivaagaards Malerisamling. Den meget velhavende Hage-familie var en del af den nationalliberale elite i 1800-tallet, hvilket også behandles. Meget læseværdig og interessant for alle biografilæsere og kunst- og historieinteresserede.
Den formuende Johannes Hage (1842-1923) forblev ugift hele sit liv, og han viede sit liv til indkøb af kunst. Hans rige og udsøgte privatsamling blev senere grundlaget for Nivaagaards samling. I sin samtid var Hage desuden politisk engageret, og sit sociale engagement kom til udtryk ved storstilet velgørervirksomhed. Han sørgede for sygekasse for arbejderne ved sit teglværk, oprettede Nivaagaard Hospital og meget andet. Forfatter Heidi Laura beskriver også Johannes Hages baggrund og opvækst i en særdeles velhavende familie, hvor alle tidens kendte navne som fx Orla Lehmann, Carl Ploug, Peter Heise og Wilhelm Marstrand var en del af omgangskredsen.
Man kan kun overgive sig til Heidi Lauras levende og medrivende beretning om Johannes Hage, og hun gør sig også interessante overvejelser over den uundværlige sociale og kulturelle kapital, kvinderne udgjorde i de prominente og rige familier. Det er ugifte Johannes Hages "afvigelse fra den forventede livsbane, der gør ham så interessant", som Laura skriver.
En anden kunstmæcen opbyggede et andet museum i Nivaagaards nabolag, nemlig Knud W. Jensen, og det og andre kunstmæcener fortæller han om i De glade givere.