Books / nonfiction

Det danske rytteri : de sidste krige til hest 1848-1864


Description


Ved at følge fire soldater - to officerer og to menige - beskrives det danske rytteris deltagelse i krigene 1848-1850 og 1864. Krige som blev de sidste inden militæret blev mekaniseret og fik moderne kampvogne.

Reviews (1)


The libraries' assessment

d. 27. Sep. 2013

By

By

Carsten Güllich-Nørby

d. 27. Sep. 2013

Målgruppen er ret smalt de militærhistorisk interesserede. Men jeg tror den aktuelle interesse for 1864 skabt af Buk-Swientys bøger vil trække nogle flere læsere.

Forfatteren er historiker og arbejder som journalist i Forsvaret. Her skriver han med 4 danske ryttere og krigere til hest som omdrejningspunkt det danske rytteris historie 1848-1864. I veloplagt dramadokumentarisk stil følger vi to menige og to officerers beredne vej, dragoner og husarer, igennem to krige 1848-50 og i 1864. Krudtrøgen er tyk, sablerne rasler og hugger, heste og mennesker dør. Husar er oprindeligt serbokroatisk og betyder landevejsrøver. "I militær forstand var der tale om en let rytter, der var ekspert i at gennemføre overraskelsesangreb og rekognoscere". En dragon er en ryttersoldat. I 1600-tallet, hvor de første dragoner huserer "var en dragon en soldat, der bevægede sig til hest, men kæmpede til fods". Bogen har flotte illustrationer af hurtige heste, bryske mænd med buskede øjenbryn og store overskæg, men fx også et foto af en mindesten for kampen ved Rindsholm Kro 4. juli 1849, i øvrigt på eget initiativ sat af kroejer Frode Hansen. Bogen har nyttige ordforklaringer og oversigter over militære rangordner.

Oplagt at sammenligne med Tom Buk-Swientys bøger Slagtebænk Dybbøl og Dommedag Als som jeg dog synes er mindst et mulehår foran, når det gælder underholdningsværdi.

Velskrevet interessant militærhistorik med et relativt mindre antal læsere på de fleste biblioteker.