Fremstillinger af forvaltningshistorie vil oftest mest henvende sig til faghistorikere og særligt historisk interesserede, men når det som her er hoffet som forvaltningsinstitution der undersøges, kan man nok regne med en lidt bredere interesse.
En kyndig og kompetent gennemgang af hoffets forvaltningshistorie fra enevælden og til årtusindeskiftet af dr. phil. Klaus Kjølsen, der er forhenværende overarkivar i Udenrigsministeriet og også har stået i spidsen for H.M. Dronningens Håndbibliotek. Hoffet er en lille forvaltning der er præget af en lang tradition, og man støder på mange eksotiske stillingsbetegnelser som fx hoffoureren, der har en vigtige funktion at lede hofhusholdningen. Tilbage fra enevælden skildres bl.a. udviklingen i opgaver og personale, civillisterne, dvs. det økonomiske fundament, og hoffets boliger. Omfattende noter, litteraturhenvisninger, et personregister og en del illustrationer.
Den omfattende Dansk forvaltningshistorie, 2000, i 2 bind, behandler kun hoffet sporadisk. Barbara Zalewski Kongehusets nytår, 2009 giver en underholdende og informativ skildring af én af hoffets traditioner, med linjer tilbage til 1700-tallet.
Hoffet, der fungerer som det danske statsoverhoveds egen forvaltning, får her for første gang sin egen historie, hvor forfatteren med stor indsigt skildrer udviklingen i opgaver, funktioner og organisation fra enevælden og til i dag.