Mens der i de senere år har været en del fokus på kvindelige billedkunstnere, har der været mere stille omkring de ret få kvindelige komponister i 1800-tallets Danmark. Det råder denne bog bod på ved at præsentere fem komponerende kvinder, som især var aktive mellem 1800 og 1850, og den behandler den konflikt, der har været mellem kvindeidealet og komponistrollen.
Bogen er en del af Lisbeth Ahlgreen Jensens forskningsprojekt "Kvinders rolle i den borgerlige musikkultur 1800-1850". De fem komponister er Cora Nyegaard, Emma Hartmann, Frederikke Løvenskiold, Ida d'Fonseca og Henriette Wienecke, og der kastes lys over mange aspekter af de vilkår, kvinderne havde for at komponere. Fx peger Cora Nyegaard på, at det "for et Fruentimmer" var umuligt at gennemføre et grundigt studium af musikteori, da det tog for meget tid fra husarbejdet, og Emma Hartmann måtte have Ernst Weis til at renskrive og bearbejde sine kompositioner. De fleste af kvindernes kompositioner er for sang og klaver, som i den borgerlige ideologi ansås for mest passende for kvinder. Der er analyser af musikken, omtaler af publikationen, som ofte var under pseudonym, og af receptionen af værkerne.
Emnet har ikke tidligere været behandlet i bogform.
Med udgangspunkt i de fem kvindelige 1800-tals komponister kortlægges vilkårene for kvinders musik, deres valg af musikalske genrer, udbredelse og reception af musikken.