Selvom bogen er på universitetsniveau er den holdt i et sprog, så alle, der interesserer sig for litteraturhistorie og forholdet til Afrika, kan være med.
Andersen er lektor ved litteraturhistorie på Aarhus Universitet. I denne imponerende omfattende bog har han forsøgt at udforske, hvordan den vestlige skønlitteratur om Congo har været med til at forme den gængse opfattelse af landet. Hovedvægten er på Henry Stanleys værker og Joseph Conrads Mørkets hjerte, men rigtig meget er medtaget, bl.a. er der overraskende mange danske Congo-frivillige fra første del af sidste århundrede, der har omsat deres oplevelser til romaner. Tarzan og Tin Tin er også med. En overraskende delkonklusion er, at i en del tilfælde er forfatterne fra 1800-tallet mere fokuseret på at skildre de indfødtes liv og sag end en del nyere litteratur, der fx i forhold til bjerggorillaerne ofte betragte de indfødte som skadevoldende vilde. Værket er illustreret med hovedsageligt illustrationer fra de behandlede bøger. Omfattende litteraturliste.
Der findes intet tilsvarende værk på dansk.
En grundig og spændende analyse af forholdet mellem vestlig skønlitteratur om Congo og dens indflydelse på det generelle syn på landet.