En gennemgang af en "eksistentiel linje" i den danske kunst fra 1950'erne og frem. Til dem med interesse i den danske billedkunst og i det danske samfund, fra slutningen af 1950'erne og frem.
Bogen har 15 kapitler med titler som "Den amerikanske inspiration", "På nulpunktet" og "Et andet fokus på 1980'erne" og afsluttes med en værkliste og et personregister. Henrik Christoffersen skildrer gennem forskellige kunstnere og værker, hvordan billedkunsten afspejler udviklingen i samfundet og brydningen mellem den religiøse og den eksistentielle kunst. Det er kunstnere som Asger Jorn, Poul Gernes, Per Kirkeby, Stig Brøgger, Bjørn Nørgaard og, ikke mindst, Albert Mertz, der omtales. Forfatteren, der er økonom og etnolog, gør det klart, at han ikke har læst kunsthistorie, men at han har læst mange bøger om kunst og mener "at billedkunsten måske er den stærkeste seismograf til at opfange at opfange historien".
Bogen har en spændende og personlig vinkel med kredsen om "kunst i tvivlens tid" - en tid hvor religionen og den store fortælling træder i baggrunden til fordel for en mere rå og eksistentiel (eller netop mangel på samme) billedkunst. Det er et ambitiøst projekt, og man lærer en masse om samfundstendenser tilsat fine værkanalyser.
Denne fine sag om Mertz Mertz om MertzUtopia t/r skrevet af Mertz selv. HC har, i forhold til samfundsdelen og samme tidsperiode, tidligere skrevet Utopia t/rDenne fine sag om Mertz Mertz om Mertz skrevet af Mertz selv. HC har, i forhold til samfundsdelen og samme tidsperiode, tidligere skrevet .