10. marts 1710 stod et stort feltslag ved Helsingborg. Danmark forsøgte at erobre Skåne tilbage. Men drømmen blev knust i et inferno af ild, stål og bly. For historisk og militærhistorisk interesserede.
De overlevende generaler blev tvunget til at skrive en redegørelse til kongen, som her danner en del af grundlaget for bogen. Hvordan kunne katastrofen ske? De to hære var jo lige store med hver 14.000 mand, og på den danske side var man mest rutineret og bedst udrustet. Fremstillingen indledes med en historiske ramme med landgangen i Skåne og krigens første måneder. Som baggrund redegøres for soldaternes og lokalbefolkningen kår og den forlystelsessyge danske Frederik 4., der prioriterede maskebal højere end storpolitik og krigsførelse. Den primære del udgøres af selve slaget, som er skildret fra hver enkelt blodige batalje ned til stanken fra de i månedsvis uvaskede soldater. Hertil kommer anskueliggørelse af datidens krigsførelse med våben, uniformer, logistik og manøvrer på slagmarken. Ill. med kort, stik og malerier.
Et detaljeret forskningspræget, men bredt tilgængeligt værk, der også leverer en fin anskueliggjort analyse af baggrund og forløb for det sidste slag om Skåne. Dertil kommer kvaliteten i den letforståelige måde, hvorpå der redegøres for samtidens krigsførelse med skiftende perspektiv fra den overordnede historiske ramme ned til de blodige kampe på nærmeste hold.
For læsere af fx WaterlooSvenskerkrigene. Om krigen lidt i: SvenskerkrigeneFor læsere af fx Waterloo. Om krigen lidt i: .