I 1907 fandt to kunstnergrupper sammen, "Fynbomalerne" og deres litterære modstykke "Den jyske Bevægelse", og det resulterede i en række venskaber og fælles projekter gennem de næste 20 år. Udstillingen Du danske sommer sætter fokus på samarbejdet, og denne tilhørende bog henvender sig både til besøgende på Johannes Larsen Museet og til andre med interesse for det kulturelle liv med "Møllebakken" som centrum.
Det fælles udgangspunkt for kredsen var den såkaldte bondemalerstrid, en avisfejde omkring de to modsatte spor i dansk billedkunst, symbolismen og realismen. Johannes V. Jensen støttede bondemalerne, og han blev bindeleddet mellem de jyske forfattere og malerne Peter Hansen, Johannes Larsen og Fritz Syberg. Bogen er en blanding af artikler om malerne og digterne, tekster af samtidige som Otto Gelsted og Poul Uttenreicher og hovedpersonernes egne tekster. Blandt de mange gengivelser af malerier, tegninger og fotografier fra udstillingen stammer en del fra Johannes V. Jensens egen samling.
De mange andre tekster om fynbomalerne har ikke samme fokus på samarbejdet med de jyske forfattere.
Bogen belyser det venskab og samarbejde mellem fynske malere og jyske forfattere, som opstod i forbindelse med bondemalerstriden og med Johannes V. Jensen som et vigtigt bindeled.