Bøger / faglitteratur

Efter arbejdslivet : fortællinger om dét at blive ældre
Her har jeg hjemme


Beskrivelse


På baggrund af interviews med 50 pensionister beskrives de vigtigste temaer i pensionisternes tilværelse: forholdet til lykke, krop, kønsidentitet, venner, hjemmet, meningen med livet og livets afslutning. I filmens fem portrætter bliver der sat ord på, hvordan livet forandrer sig, når man træder ind i den tredje og fjerde alder.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. nov. 2012

af

af

Mette Fersum

d. 2. nov. 2012

Indholdet i bogen er fortællinger om det at blive ældre. Bogen henvender sig til alle, der har med ældre at gøre professionelt eller personligt.

Fire forfattere har interviewet 50 pensionister udvalgt ud fra størst mulig spredning af bosted, erhvervsbaggrund, uddannelse, politisk overbevisning osv. De ældre er genstand for megen diskussion i samfundet, og må acceptere at blive omtalt som svagelige, ressourcekrævende og som en byrde. Virkeligheden er, at de langt fra er en homogen gruppe. Der er mange aktive ældre, der udlever deres drømme på hver deres måder. Man følger disse ældre mennesker, som er meget forskellige. Man læser om deres tilværelse, glæder og sorger i livet, venskaber, forholdet til kroppen, sygdom og livets afslutning. Interviewene kobles sammen med forskellig tekst om det at blive ældre. Gennemgående er det tydeligt, at de fleste oplever livsglæde. Forfatterne konkluderer, at meget tyder på, det er vigtigt med tryghed i pensionistalderen. Den ældre accepterer og omstiller sig, når vilkårene ændrer sig. I bogen medfølger en film Her har jeg hjemme, hvor ældre sætter ord på, hvordan livet forandrer sig med alderen. Bagest i bogen er de spørgsmål, der relaterer sig til bogen, og som kan bruges til undervisning.

Bogen er lidt i stil med Det mangfoldige liv : Hastrup og Hertz om alder, 2012.

Bogen er oplagt til undervisningsbrug for skoleelever, der har tema om ældre. Den giver et fint indtryk af, at ældre ikke er en homogen gruppe, og de har mange ressourcer.