Til dem, som i forvejen kender til den finske forfatter, men nye læsere af underfundige romaner, som giver stof til eftertanke, kan være med.
Kari Hotakainen fik Nordisk Råds Litteraturpris for Hjemmefronten i 2004, siden er det med denne blevet til 3 romaner mere på dansk. Fælles for hans romaner er, at de på en gang er morsomme, skæve, humoristiske og dybt tragiske. Her er det garnhandlersken Salme Sinikka Malmikunnas' eftermæle, der drejer sig om. Hun er med sin datter på bogmesse. Der møder hun en forfatter, som lider af skriveblokering, og han tilbyder hende 7000 euro, hvis hun vil fortælle ham sin historie, så han kan bruge den i sin næste roman. Og hun fortæller. Først hører vi om hendes familie og ægteskab, hvor det tilsyneladende går godt, hendes 3 voksne børn har gode jobs, men efterhånden krakelerer overfladen, børnene er alle i store vanskeligheder og familien er ramt af en stor sorg. Men er det i virkeligheden Salmes historie vi hører, eller har forfatteren lagt lidt til eller trukket fra? Kari Hotakainen - og oversætteren - har god fornemmelse for sproget, der er megen humor, men under overfladen lurer den store tragedie. Samtidig får forfatteren også fortalt lidt om sin opfattelse af det moderne Finland.
Vi finder lidt af den samme skæve humor i Loes og Paasilinnas romaner.
Det er en bog, som nok ikke låner sig selv ud, men bliver den givet til den rigtige læser, er det en underfundig, tragikomisk roman fra et Finland, som vi ellers ikke kender så meget til.