Books / fiction / roman

En antisemits erindringer


Description


Autobiografisk roman, der i fem fragmenter fortæller forfaldshistorien om den blaserte kosmopolit Gregors liv som antisemit med mange intellektuelle jødiske venner og kærester i mellemkrigstidens Europa.

Reviews (7)


The libraries' assessment

d. 1. Oct. 2018

By

By

Thomas Ry Andersen

d. 1. Oct. 2018

Fascinerende og foruroligende forfaldshistorie, der skildrer den antisemitisme, som gennemsyrede mellemkrigstidens Europa. For læsere af store europæiske romaner og tysksproget efterkrigslitteratur.

Romanen udkom i 1979 og består af fem fortællinger, hvor fortælleren Gregor skildrer fragmenter af sin forfaldshistorie i mellemkrigstidens Europa. Gregor stammer fra en snobbet adelsfamilie i Bukovina i det tidligere Østrig-Ungarn. Han er en charmerende og blasert kosmopolit med overleverede antisemitiske holdninger, som samtidig også frastødes af nazisternes vulgaritet. Fortællingernes omdrejningspunkt er hans liv med sine intellektuelle jødiske venner og kærester, som skiftevis både fascinerer og frastøder ham. Gregor von Rezzoris (1914-1998) forfatterskab var i mange år miskendt, men i dag anses han for en af det tyvende århundredes store tysksprogede forfattere.

Mesterlig dannelsesroman, der vækker det Østeuropa til live som med 2. verdenskrig gik fuldstændigt under. Distanceret og ironisk, og med stor psykologisk dybde, skildrer Rezzori, hvordan antisemitismen i 1920'erne og 1930'erne blev betragtet som en selvfølgelighed. Det er uhyggelig læsning, især set i lyset af jødernes udryddelse, som fulgte få år efter.

Rezzoris En hermelin i TschernopolVerden af i går, 1960, udspiller sig på samme tid. Ellers sammenlignelig med forfattere som Joseph Roth og Stefan Zweig, fx Verden af i går (Ved Preis og Monrad), som beskæftiger sig med tiden før, under og efter Østrig-Ungarns faldRezzoris En hermelin i Tschernopol, 1960, udspiller sig på samme tid. Ellers sammenlignelig med forfattere som Joseph Roth og Stefan Zweig, fx (Ved Preis og Monrad), som beskæftiger sig med tiden før, under og efter Østrig-Ungarns fald.


Kristeligt dagblad

d. 17. Oct. 2018

By

By

Kristian Østergaard (f. 1966)

d. 17. Oct. 2018


Politiken

d. 13. Sep. 2018

By

By

Kim Skotte

d. 13. Sep. 2018


Weekendavisen

d. 14. Dec. 2018

By

By

Adam Holm

d. 14. Dec. 2018


Information

d. 19. Oct. 2018

By

By

Karsten Sand Iversen

d. 19. Oct. 2018