Books / nonfiction for children / gå på opdagelse

En gade gennem tiderne


Description


Billedfortælling om, hvordan en gade udvikles fra en stenalderboplads via jernalderen, romertiden, middelalderen og til en moderne gade i vore dage.

Reviews (2)


The libraries' assessment

d. 14. Apr. 1999

By

By

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 14. Apr. 1999

Det er en perle af en bog, denne mellemting mellem de gamle historiske anskuelsesbilleder og en myldrende Holgerbog. Den kan derfor også anvendes som begge dele af børn og voksne i alle aldre. I fjorten dobbeltsideopslag på størrelse med lidt mere end to liggende A4-ark udfoldes et panoramalandskab, forestillende en fiktiv lokalitet langs en engelsk flod. Det er altså det samme sted, man følger fra stenalderen til i dag, og det er gjort med en stor detaljerigdom, en fagligt korrekt streg, men samtidig med humor. Det er spændende at se, hvordan nutidens bygninger kan tænkes funderet i bygninger med samme funktion for måske 2000 år siden. Det er netop genistregen ved bogen, at der på sin vis er et overlap mellem tegningerne på trods af tidsspringene på måske 1000 år. Bygningerne er ofte gennemskårne, så man kan følge livet bag væggene, og rundt langs kanten står små kommentarer til billedet, som enten oplyser eller giver anledning til at gå på yderligere opdagelse, om ikke andet, så for at finde Peter Skjul, som gemmer sig i billederne. Der er også et godt forord, en lille ordforklaring og "ekstraopgaver" til billederne.


The libraries' assessment

d. 14. Apr. 1999

By

By

Ulla Harne

d. 14. Apr. 1999

Peter Skjul er museumsmand, og han kan rejse tilbage i tiden. I denne bog følger vi hans oplevelser i en gade i Europa (England) gennem de sidste 12.000 år. I 14 meget store, farvestrålende og detaljerige opslag vises gaden til forskellige tider, startende med stenalderjægerne ca. år 10.000 f.Kr. Der afsluttes i dag, hvor gaden ligger midt i en larmende storby. På hvert opslag skal man finde Peter Skjul (ikke altid lige let), men først og fremmest skal man opleve en masse typiske begivenheder og dagligliv fra den pågældende tid. Gaden løber langs en flod, og der vises billeder af både børns og voksnes liv, bl.a. forskellige håndværk, husenes bygning og indretning, madlavning og andre huslige gøremål, transport, fremmede kulturers påvirkning, krige o.m.a. Det virker naturligvis konstrueret, men det giver et levende og morsomt indblik i historiens gang, og der er mange små og store opgaver at gå i gang med. Hovedmålgruppen må være de 7-10-årige, som ved noget om historie og ikke vil synes, ideen virker alt for barnlig. Men også større børn og barnlige sjæle vil kunne more sig og også lære noget ved at nærlæse de flotte billeder. Et par småfejl i teksten ødelægger heldigvis ikke det gode indtryk.