Bogen henvender sig til begyndere udi fx slægtsforskning, historie eller bare hverdagspsykologi hvor erindring spiller en rolle.
Forfatteren er professor i psykologi. Hun har skrevet Lidt skydning i gaderne tog vi ret roligt om 170 danskeres erindringer om besættelsen. I lommeformat (som andre i serien Tænkepauser) introducerer bogen de sidste årtiers forskning i hvordan hukommelsen fungerer. Teorier og hverdagsopfattelser af erindringers værdi og sandhedsværdi bliver be- og/eller afkræftet og sætter spørgsmålstegn ved hvor godt vi husker. Bogen fortæller kort om de forskellige slags, såsom spontan og viljestyret erindring, enkeltstående unikke oplevelser og gentagne "scripts" af gentagne handlinger, kollektive fællesskabsstyrkende erindringer og falske erindringer mv. Bogen rokker ved opfattelsen af hukommelsen som historiebog, og forklarer den snarere som et redskab til at agere i fremtidige situationer. Bogen er sprogligt og indholdsmæssigt letforståelig.
Bogen overlapper meget "Hjerne-Madsens" og Thaulov Raabs En bog om hukommelsen, 2013, og kan ses som en kortere genvej til området.
En meget kort faglig introduktion til hovedforhold omkring menneskets hukommelse og erindring.