Nina Sten-Knudsen vil være kendt af en stor del af kunstpublikummet for sine store, mytiske landskabsbilleder. Bogens værkanalyser og teoretiske overvejelser vil blandt andet have interesse for gymnasieelever på kunstlinjen og for kunststuderende.
Forfatteren tager udgangspunkt i sin magisterkonferens om maleren Nina Sten-Knudsens værker fra de sene 1990'ere og frem, og det er kunstnerens såkaldt polyfokale malerier fra denne periode der er i centrum for bogens analyser. Nina Sten-Knudsens meget store og gådefulde landskabsbilleder er uden forsvindingspunkter og perspektiv og er en slags mentale rum, der er åbne for fortolkning for beskueren. Cecil Boysen Haarder vil med en fænomenologisk tilgang belyse, hvordan forbindelser mellem rummet, tiden og fortællingen i malerierne etableres i mødet mellem værk og beskuer. Der er gengivelser af ca. 30 malerier i en fin kvalitet, og et længere interview med kunstneren.
Bogen Nina Sten-Knudsen, 2004, der udkom i forbindelse med en udstilling på Sophienholm, er mindre i omfang men har også både gengivelser af værker og artikler om kunstneren. Manual til dansk samtidskunst, 2007 af Lisbeth Bonde og Mette Sandbye er en generel indføring i den danske kunstscene.
En præsentation af en betydende dansk samtidskunstner, med hovedvægten på en teoretisk tilgang til kunstnerens værker og på forholdet mellem værk og beskuer.