Bogen henvender sig primært til konsulenter, der beskæftiger sig med evalueringsopgaver. Men ledere kan også få nye vinkler på og tilgange til begrebet ved at læse bogen.
Evaluering har som regel et bagudskuende perspektiv. Som oftest skal den tilfredsstille nogle bevillingsgivere, og man er optaget af, om de fastsatte mål og resultater er opnået. De to forfattere arbejder med evaluering ud fra et læringsperspektiv, hvor den gerne skulle føre til innovation af praksis. Innovativ evaluering fokuserer på velbegrundede fremadrettede tiltag baseret på viden, mål og vurdering af fortiden. De arbejder med et systemisk teoretisk afsæt, men er fra deres daglige virksomhed vant til at arbejde med praksis. Realistisk evaluering og evalueringskapacitet er nøgleord i deres metode. Bogen er forsynet med en række cases. Den er imidlertid ikke let at gå til, og den vil mest tale til konsulenter, der arbejder i feltet i forvejen.
De to forfattere har i forvejen sammen skrevet Innovativ evaluering, 2010, som har samme indhold, men som er langt mere grundig og teoretisk. Den aktuelle bog kan nærmest ses som et kondensat af den tidligere. Fredslunds Evaluering i et narrativt perspektiv, 2013, har et andet teoretisk fundament, men kan sammenlignes, da den også har det fremadrettede læringsperspektiv for øje i evalueringen.
En introduktion til et anderledes evalueringskoncept, hvor det er innovation af praksis, der er formålet med evalueringen.