Bredt anvendelig roman, der skildrer en ung piges opvækst i 1950'ernes Sæby. Vil i særlig grad appellere til dem, der selv husker lidt om at være ung i slutningen af 1950'erne.
Sæby 1958: 13-årige Marion forsøger at navigere i en verden, hvor familiens, og særligt morens, forventninger til en pæn piges opførsel kolliderer med Marions eget behov for at udforske sig selv og de muligheder den nye ungdomskultur bringer med sig. Samtidig bliver Marion bevidst om de nedarvede, psykiske kræfter hun har fra sit islandske ophav. Marion er draget mod den nye tilflytter, lægen Aksel, og da de to begynder at ses privat får det fatale følger. Fortielserne i Marions familie kommer endegyldigt for dagen, og Marions verdensbillede krakelerer. Den troværdige jeg-fortæller Marion er fint og nuanceret beskrevet, mens romanens bipersoner behandles mere overfladisk. Bogen er en erindringroman og forfatteren, der i øvrigt selv har islandske aner, har ladet sig inspirere af sin egen opvækst i Sæby. Romanen er velskrevet og formidler i et lettilgængeligt sprog oplevelsen af et pigeliv for 50-60 år siden. Gade har udgivet flere romaner, både for unge og voksne, bl.a. Frost på udsatte steder fra 1998.
I Jette Drewsens Lillegudsord fra 1992 følger vi Ellas opvækst i en dansk provinsby op igennem 1950'erne. Marianne Gade har også tidligere behandlet temaet i børnebogen Johanne og Mie fra 1984.
Kort og velskrevet roman, der skildrer et pigeliv i en provinsby i 1950'ernes Danmark.