Værket henvender sig primært til et publikum, der ynder den historiske dokumentariske dramatik.
Niels Kofoed kendes primært for sit væsentlige litteraturhistoriske forfatterskab, men har også udsendt et par digtsamlinger. Her samler han fire skuespil, alle med historisk emne. "Kongesønnen og skoflikkeren" handler om den franske revolution med kongefamilien i centrum og de gamle værdiers brydning med nye håb og tanker som centralt tema. Undertitlen er "en dramadokumentarisk beretning", og netop det dokumentariske fremgår af mange lange replikker. Det dokumentariske præger også afgørende "Renna" om digteren Carsten Hauch, hans Hustru Renna og Georg Brandes og "Darwin" om videnskabsmandens sidste år. Mere egentligt dramatisk forløst er fantasien - "en drama-arabesk" - "En nat i Søllerød - H.C.Andersen i 1864" om svære tider for såvel Danmark som digteren med hans dagbøger som afsæt. Her leges mere med teatrets virkemidler, uden at det dokumentariske går tabt. Hovedindtrykket er lidt tunge men væsentlige nedslag i væsentlige begivenheder og portrætter af de centrale personligheder.
Kofoeds dramatik er med sin grundige dokumentariske tilgang noget tung, men den vil kunne læses/anvendes nogenlunde som den historiske del af Ernst Bruun Olsens dramatik som Til Stauning fra Sylvia, 2008.
Kofoeds dramatik kan virke tung, men den fascinerer ved sin præsentation af væsentlige problemstillinger og portrætter af centrale personligheder, og på den baggrund er bogen et vedkommende udspil.