Især de specielt lokal- og kulturhistorisk interesserede læsere, der typisk også gennemtrawler diverse historiske årbøger, er en klar målgruppe. Måske også til oplæsninger fx på et plejehjem.
Her kommer så 2. bind, der gør det i både omfang og indhold imponerende kulturhistoriske pragtværk, komplet. Hvor det i første bind er Jylland som er fokus er det i andet bind "Øerne". Samme forfatter har bl.a. også skrevet den roste ligeledes kulturhistoriske debatbog Det tabte land, 2008. De 2 kulturhistoriske hovedspørgsmål forfatteren søger svar på i de 2 massive bind er disse: "Hvorfor skulle landet ændres mere gennemgribende i løbet af en enkelt generation end i de samfulde 10.000 år, der gik forud?" og "Hvem stod bag de store projekter, hvor kom pengene fra, og hvorfor stillede den almindelige bonde sig så ofte på tværs?". Omdrejningspunkt er de ca. 400 steder i Danmark, hvor statsstøttede projekter blev gennemført for samfundets regning. Forfatteren har besøgt alle disse steder og derfra vokser de mange fortællinger. Bogens historier er siden 2009 løbende gjort tilgængelige på www.dettabteland.dk . Bogversionen er identisk med netversionen, dog undtagen bilag om fugle- og planteliv, der kun findes på nettet.
Kjeld Hansen løfter med bravur den kulturhistoriske formidlings-arv fra selveste Achton Friis (1871-1939) og hans De danskes land.
Flot kulturhistorisk pragtværk med blivende værdi på de fleste større biblioteker.