Bogen er en del af en forlagsserie Hvad sker der, hvis vi ikke gør noget?, som henvender sig til unge i 14-17-års alderen. Andre bøger i serien handler om HIV/AIDS og overbefolkning af jorden. Bogen lægger op til diskussion og stillingtagen og er tydeligvis beregnet på brug i skolen.
Bogen er delt i 7 kapitler af 4-8 sider. De handler bl.a. om hvad fossile brændsler er og hvordan de er dannet, om politiske og tekniske begrænsninger og om hvad vi kan gøre for at imødegå problemerne. Hvert afsnit indledes med en tænkt situation fra den nære fremtid. Her skitseres nogle af de problemer, vi kan tænkes at løbe ind i, hvis den nuværende kurs fortsættes. Afsnittet afsluttes med et kort debatoplæg, der opstiller et scenario, læseren skal forsøge at give et svar på. Bag i bogen findes en liste med mulige svar! Brødteksten er en sammenhængende fortælling, der bør læses fra start til slut, hvis man skal fatte sammenhængen. Teksten er ikke svær, og bør kunne læses af målgruppen. Forfatteren har ikke udgivet andre titler på dansk.
De seneste 8 år er der kommet mindst 10 bøger af lignende art med lidt forskellige synsvinkler. Emnet er vigtigt, og til december samles verdens øjne på København, når FN's klimakonference løber af stablen.
Bogen er redelig og sober og forholdsvis letlæst. Sammen med andre lignende materialer vil den kunne bruges i projekt- og temaarbejder i skolen, men de opstillede fremtidsscenarier og debatoplæggene virker en smule fortænkte.