Books / nonfiction for children / biografier

Fra Margrete den Første til Margrethe den Anden : otte danske dronninger


Description


Om otte dronninger, der tilhørte hver sin tid og havde helt forskellige livsvilkår, men som alle satte deres præg på Danmarks historie. Med fiktive historier om de enkelte dronninger.

Reviews (5)


The libraries' assessment

d. 29. Nov. 2002

By

By

Karsten Boll (skole)

d. 29. Nov. 2002

Denne fagbog har en gennemgang af 8 udvalgte dronningers rolle i forhold til deres samtid, både ægteskabeligt, politisk og samfundsmæssigt. Ud over 2 gange Margrethe beskrives Dorothea, bl.a. gift med Chr. 1., Elisabeth, gift med Chr. 2., Sophie Amalie gift med Fr. 3., Anna Sophie Reventlow gift med Fr. 4., Caroline Mathilde gift med Chr. 7. og Alexandrine, gift med Chr. 10.. Efter kort familiemæssig oversigt fortælles selve historien, der brydes med tydeligt markerede afsnit "Måske gik det sådan til.." og "Sådan var det" samt et CV for hver enkelt dronning. Til slut i de enkelte kapitler kan der være mere almene betragtninger, der trækker paralleller mellem nutid og datid. Bogen giver med sin anderledes indgangsvinkel et fint indtryk af den samtid, disse markante dronninger har levet/lever i. De mange portrætter er enten stik eller malerier - de fleste bragt i farve. Derudover vises en lille vignet, hvor dronningen kommer fra. Teksten er tospaltet med stor typografi. Den meget causerende og fortællende stil gør, at bogen vil fange interessen fra omkring 6. klasse, hvor den kan indgå i et historisk emne om markante danske kvinder, som opslagsbog om de udvalgte historiske perioder samt til almindelig selvlæsning. Fin indholdsfortegnelse men intet stikordsregister.


The libraries' assessment

d. 29. Nov. 2002

By

By

Birgitte Bornæs

d. 29. Nov. 2002

Med en målgruppe på større børn / folkeskolens mellemtrin har de to forfattere skrevet denne "sidelæns" indgang til udvalgte perioder i Danmarkshistorien mellem de to Margret(h)er. I de 600 år slår de ned på de historiske fakta i 8 tidsrum ved at beskrive en dansk dronnings livsvilkår og tidens politik, kultur og samfundsmønster. Der er pastelfarvede bokse, hvor de digter over en episode i dronningens liv, og afsnit, som mere generelt beskriver livsbetingelserne som dronning: politiske ægteskaber, sikkerhedsnet i slægten, børn, vilkårene som enke, rollen som kulturformidler mellem landene, magtspil og intriger. Der er kildefortegnelse og ordliste. Bogens vinkel på arbejdet med faget historie i form af læsning til projekter, temaer, supplerende læsning og interesselæsning er overraskende og tankevækkende, og jeg tror den vil kunne fange nogle børns interesse for at arbejde med faget.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 14 (2003)

By

By

Hans Erik Berthelsen

Årg. 120, nr. 14 (2003)


Politiken

d. 4. Jan. 2003

By

By

Steffen Larsen

d. 4. Jan. 2003


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 156 (2003)

By

By

Martin Salmonsen

Nr. 156 (2003)