Bogen er henvendt til Furesø-borgeren, som vil kende sin egn og forstå de historiske forudsætninger for hverdagslivet i Furesø Kommune, men den har en bredere appel ud over kommunen.
Furesøegnens historie fra oldtiden beskrives som én sammenhængende fortælling fra istid til 1660. I bogen beskrives livsvilkår og udvikling på Furesøegnen med udgangspunkt i de udefra kommende, ofte nationale begivenheder. På Furesøegnen har man til enhver tid tilpasset sig levevilkårene på sin egen særegne måde. Furesøhistorien er skrevet af en arbejdsgruppe fra de lokalhistoriske foreninger i Værløse og Farum. Fhv. universitetslektor, dr.phil. Erik Helmer Pedersen har været gruppens faglige vejleder. Udarbejdet af de lokalhistoriske foreninger i Farum- og Værløse-området.
Forfatterne har tidligere udsendt Furesø-borgernes hverdagsliv i Englandskrigenes slagskygge: en egnshistorisk skildring fra tiden ca. 1770-1814, 2008 desuden henvises til de historiske årbøger for de tidligere Værløse og Farum kommuner samt den righoldige lokallitteratur om Nordsjælland.
Der er tale om en dygtigt udført lokalhistorie set i danmarkshistoriens lys og med den påvirkning, denne giver. En velskrevet, flot illustreret og saglig formidlet beskrivelse af et lokalsamfund af interesse for et større område. Bogen tjener til eksempel for andre lokalhistorier.